Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Birleşme özelliği (küme teorisi)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Venn0111.svg|küçükresim|upright=0.68|İki kümenin birleşimi:]] küçükresim|upright=0.68|Üç kümenin birleşimi: Küme kuramında, birleşme, bir kümenin tüm ögelerinin topluluğudur ve ∪ ile sembolize edilir. İki kümenin birleşimi A ve B kümelerinin birleşimi, A veya B deki veya hem A hem de B deki noktaların topluluğudur. İki kümenin birleşimi şöyle sembolize edilir; . Örneğin; A = {1, 3, 5, 7} ve B = {1, 2, 4, 6} ögelerinden oluşsun. Bu durumda A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Daha açık örnek; A ve B sonsuz iki küme olsun: A = {x, 1'den büyük çift tam sayı} B = {x, 1'den büyük tek tam sayı} Eğer "x" tek bir ögeden oluşan değişken ve A veya B kümesinde ya da her ikisinde bulunan bir öge olursa, bu durumda x, birleşme ögesi olur. Kümelerde çoklu ögeler bulunmaz. Bu yüzden, {1, 2, 3} ile {2, 3, 4} kümesinin birleşimi {1, 2, 3, 4}'dür. Kümede veya içinde birden fazla eş (aynı nitelikli) öge bulunursa, öge sayısına sadece tek biri etki eder. 9 sayısı, {2, 3, 5, 7, 11, ...} asal sayılar kümesi ile {2, 4, 6, 8, 10, ...} çift sayılar kümesinin birleşimi değildir. Çünkü bu iki kümeden hiçbirinin ögesi değildir. Cebirsel özellikler İkili birleşme, bir birleşmeli işlemdir. Şöyle sembolize edilir: A ∪ (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C. İşlemler herhangi bir sıraya göre gerçekleştirilebilir. Parantezler göz ardı edilebilir. Örneğin; yukarıdaki sembolik eşitlik aynı zamanda şöyle yazılabilir: A ∪ B ∪ C). Benzer şekilde birleşme, değişmelidir. Bu yüzden kümeler herhangi bir sıraya göre yazılabilir. Boş küme, birleşme işleminde bir birim ögedir. Herhangi bir A kümesi için, A ∪ ∅ = A. Sonlu birleşimler Birkaç küme eşzamanlı olarak birleşebilir. Örneğin; A, B ve C kümelerinin birleşimi, A nın tüm ögeleri, B nin tüm ögeleri ve c nin tüm ögelerinden oluşur. Örneğin x, ancak ve ancak, A, B ve C kümelerinden en az birinin ögesi ise bu durumda, "x, A ∪ B ∪ C nin ögesidir" denir. Matematikte sonlu birleşim, sonlu sayıdaki kümenin birleşimidir. Bu, birleşim kümesinin sonlu küme olacağı anlamına gelmez. Ayrıca bakınız Dağılma özelliği Değişme özelliği Kesişme özelliği Kategori:Kümeler teorisi Kategori:İkili işlemler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri