Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Biyolojik pigment

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Orange violet pansies.jpg|küçükresim|Menekşelere mor pigmentasyonu anthocyanin pigmenti verir.]] küçükresim|Melanin pigmentinin binbir yüzü: Mavi gözler ve kahverenginin tonlarında tüyler Biyolojik pigmentler ya da basitçe pigmentler veya biyokromlar canlı organizmalar tarafından üretilen ve seçici soğurma yoluyla renkli görünen maddelerdi; bunlara endojen pigmentler denir. Biyolojik pigmentler içinde bitki pigmentleri ve çiçek pigmentleri de bulunur. Deri, gözler, kürk ve saç gibi birçok biyolojik yapı kromatofor denen özel hücrelerde melanin gibi pigmentler içerirler. Canlı organizmalardaki pigmentlerin bir bölümü çevrerden gelir (ekzojen pigmentler). Pigment rengi yapısal renkten farklıdır. Pigment rengi her türlü bakış açısından aynı görünürken yapısal renk genellikle birkaç katmanlı yapılar nedeniyle seçici yansıma ya da yanardönerlik kaynaklıdır. Örneğin kelebek kanatları genellikle yapısal renge sahiptir. Canlı organizmalardaki pigmentler Canlı organizmalarda iki çeşit pigment vardır: (i) Endojen pigmentler (vücutta üretilenler): Hematojen pigmentler (alyuvar kökenli hemosiderin ve bilirubin); Otojen pigmentler (Lipofuscin; Melanin) (ii) Ekzojen pigmentler (çevreden gelenler): Çevre kirliliği kökenli pigmentler (karbon, demir, asbetos), döğme boyaları, gıda boyaları Notlar Kategori:Pigmentler Kategori:Patoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri