Bolillo veya pan francés ("Fransız ekmeği"), Meksika mutfağına özel geleneksel bir ekmek türüdür. Baget ekmeğinin bir çeşidi olup, boyu kısadır ve çoğunlukla bir taş fırında pişirilir. İmparator Maximilian'ın aşçılar topluluğu tarafından 1860'larda Meksiko'ya getirilmiş, kullanımı hızlı bir şekilde ülke çapında yaygınlaşmıştır. Yapısı Oval şekli ile yaklaşık 15cm (altı inç) uzunluğunda, gevrek kabuk ve yumuşak bir iç kısıma migajón sahiptir. Bu, torta ve molletenin ana bileşenidir. Bolillonun bir varyasyonu telera olup, çok benzer, ancak daha yuvarlak bir şekle sahiptir, üç bölüme ayrılmıştır ve genellikle daha yumuşaktır. Diğer varyasyonlar arasında, bütün buğday, buğday tohumu veya keten gibi alternatif maddelerden yapılmış bolillolar bulunur. İsimleri Bolillo, bagetin bir çeşididir ve bu nedenle çoğu kez bunu yerel dilde yansıtan isimler bulunur. Yucatán, onlar barralar olarak bilinirler. Guadalajara ve Sonora da genellikle maya ile yapılan "biroitler" denir. Kuzey Meksika'da hem bolillolar hem de "pan blanco" olarak bilinirken, kuzeydoğu Meksika'da pan francés olarak bilinirler. Sinaloa'da, torcido ve birote olarak adlandırılırlar. Orta Amerika'da, özellikle El Salvador'da pan francés olarak bilinir. Panama'da benzer ama daha uzun bir ekmek türü flauta (flüt) olarak bilinirken,pan francés daha ince, sert kabuklu Fransız bagetini ifade eder. Brezilya'da benzer bir ekmek yapılır ve pão francês veya pão de sal ("tuz ekmeği") olarak bilinir. Argo Bolillo, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde genel olarak soluk tenli kişilere atıf yapılan argo bir terimdir. Ayrıca bakınız Sandviç Kaynakça Kategori:Meksika mutfağındaki ekmekler Kategori:El Salvador mutfağı Kategori:Amerikan mutfağı