Borç çorbası veya borş çorbası (Ukraynaca борщ borşç), Doğu Avrupa'da yaygın olan, Ukrayna mutfağından bir çorba. Borcun içerdiği sebzeler kemikli sığır etinin suyunda pişirilir. Rengini pancardan almaktadır. Bazen az pancar katılarak kırmızı yerine sarı renk elde edilmektedir. Borç, pişirildikten sonra birkaç saat bekletilince tatlar birbirine karışarak daha lezzetli hale gelmektedir. Sık sık smetana (ekşi krema) ile servis edilir. Ukrayna'nın meşhur pancar çorbası borş, UNESCO’nun Acil Korunması Gereken Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edildi. Çeşitler [[Dosya:Borscht in Hong Kong.jpg|sağ|küçükresim|Hong Kong'da servis edilen Çin usulü borç çorbası (luó sòng tāng)]] Çin mutfağında luó sòng tāng (; kelime anlamıyla "Rus çorbası") olarak bilinen bir çorba, borç çorbasından esinlenmiş, ancak içinde hiç pancarın kullanılmadığı bir çorbadır; pancardan çok, kırmızı lahana ve domates bazıyla yapılır. Bu çorba ilk kez Kuzeydoğu Çin'de, Rus sınırından yakın mesafede bulunan Harbin şehrinde ortaya çıktı; zaman geçtikçe bu çorba ta Hong Kong'a kadar yayıldı. Şanghay'da gelişmiş olan Haipai mutfağında bu borç çorbasının ana malzemesi domatestir; dana eti ve bunun suyu, soğan ve lahana da eklenir; ayrıca Doğu Avrupa mutfaklarında çorbayı koyulaştırmak için smetana kullanılsa da, bu Haipai usulü borç çorbası un ile koyulaştırılır. Ayrıca bakınız Kaynakça Kategori:Azeri mutfağı Kategori:Aşkenaz mutfağı Kategori:Belarus mutfağı Kategori:Ermeni mutfağı Kategori:Leton mutfağı Kategori:Litvanya mutfağı Kategoriolonya mutfağı Kategori:Romanya mutfağı Kategori:Rus mutfağı Kategori:Ukrayna mutfağı Kategori:Soğuk çorbalar Kategori:Sebze yemekleri Kategori:Ukrayna'nın ulusal sembolleri