sağ|küçükresim|upright=1|Su böreği sağ|küçükresim|upright=1|Dilimlenmiş ev böreği Börek, yufkanın yuvarlama, doldurma ve/veya katlama işlemleri ile hazırlanan, yapımında yaygın olarak beyaz peynir, ıspanak, kıyma, patates gibi çok değişik iç harcı kullanılan, katmanlanmış lezzetli hamur işi. Bazı yörelerde yufkasız olarak yapılan bazı yemeklere de börek denilmektedir. Örnek Afyon patlıcan böreği verilebilir. Börekler yemek menülerinde "ara sıcaklar" kategorisinde yer alır. Börek, açlığı giderme amacıyla tüketilir veya çeşitli sosyal etkinliklerde (düğün, nişan, sünnet ve cenaze törenleri, şenlikler ve bayram gibi) ikram edilir. İç harcına ve pişime yöntemine (buharda, suda, yağda ya da fırında pişirilmiş) göre çok fazla çeşitlilik gösterir. Börek, Türk mutfağının yanı sıra bazı Balkan mutfaklarında da yer alır. Mutfağında böreğe yer verilen ülkeler ve böreği nasıl adlandırdıkları aşağıdaki gibidir: Yunanistan: Buréki (μπουρέκι) ya da Píta (πίτα) Arnavutluk: Byrek Bulgaristan: Banica (Čuška Bjurek. Ayrıca beyaz peynirle doldurulmuş biber [Čuška].) Sırbistan: Burek ve Pita Bosna-Hersek'te içinde ne bulunduğuna bağlantılı olarak ismi farklıdır: Burek- et, patates ve soğan. Bundevara- kabaklı, Zeljanica (ıspanaklı, Krompiruša (patatesli) ve Sirnica(peynirli). Osmanlı Mutfağındaki Börek Çeşitleri Osmanlılar’da Fatih Sultan Mehmet döneminde börek, Türk mutfağında önemli bir noktaya ulaşmıştır ve Topkapı Sarayı’nın mutfağındaki aşçıların bir kısmı börek konusunda uzmanlaşara “börekçi, börekçibaşı” gibi ünvanlar almıştır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çok çeşitli börek tarifleri vardır. Bunlar: Yufka Böreği Puf Böreği Su Böreği Sakız Böreği Süt Böreği Tavuk Böreği Kol Böreği Kapak Böreği Türk Böreği (Alt üst börek) Akıtma Sakız Böreği Sac Böreği Soğan Böreği Paça Böreği İnce Börek Fincan Böreği Tatar Böreği (Piruhi) Âdi Lokum Nev‘-i dîğer Nev‘-i Âher Yumurtalı Lokum (Hacı Lokumu) Vertika Marmarina Ayrıca bakınız Tepsi böreği Gözleme Kaynakça Kategori:Türk icatları Kategori:Türk mutfağı Kategori:Arnavut mutfağı Kategori:Cezayir mutfağı Kategori:Ermeni mutfağı Kategori:Balkan mutfağı Kategori:Kürt mutfağı Kategori:Bulgar mutfağı Kategori:Orta Asya mutfağı Kategori:Hırvat mutfağı Kategori:Kıbrıs mutfağı Kategori:Yunan mutfağı Kategori:Irak mutfağı Kategori:İran mutfağı Kategori:İsrail mutfağı Kategori:Ürdün mutfağı Kategori:Lübnan mutfağı Kategori:Levant mutfağı Kategori:Orta Doğu mutfağı Kategori:Fas mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağı Kategori:Filistin mutfağı Kategori:Suriye mutfağı Kategori:Tunus mutfağı Kategori:Bosna-Hersek mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağındaki börekler