Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Borlama

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Borlama olarak adlandırılan, bor emdirme de denilen işlem, çok çeşitli demir, demir dışı, sermet malzemelere ve alaşımlara uygulanabilen termo-kimyasal bir yüzey sertleştirme işlemidir. İşlem, iyi temizlenmiş malzemenin 700 ila 1000 °C aralığında, tercihen 1 ila 12 saat süreyle, borlu bir katı toz (borlama bileşiği), macun, sıvı veya gaz ile temas halinde ısıtılmasını içerir. Termokimyasal borlamadaki diğer gelişmeler, plazma borlama ve akışkan yataklı borlama gibi gaz borlama tekniklerini içerir. Borlama işleminde bor atomları bir metal bileşenin yüzeyine yayılır. Ortaya çıkan yüzey, demir boritler, nikel boritler ve kobalt boritler gibi metal borürler içerir, saf malzemeler olarak bu boritler son derece yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahiptir. Özelliklerini, borlanan parçanın küçük bir parçası olsalar dahi gösterir. Borlanmış metal parçalar aşınmaya karşı son derece dayanıklıdır ve genellikle sertleştirme, karbonlama, nitrürleme, nitrokarbürleme veya indüksiyonla sertleştirme gibi geleneksel ısıl işlemlerle işlenmiş bileşenlerden iki ila beş kat daha uzun süre dayanır. Çoğu borlanmış çelik yüzey, 1200-1600 HV arasında değişen demir borür tabaka sertliklerine sahip olacaktır. Borlama işlemi birkaç yolla gerçekleştirilebilir, ancak genellikle borlanacak olan metal parça bir borlama karışımı ile bir kutunun içine yerleştirilir ve 900°C'de ısıtılır. Tipik borlama karışımı, diğer refrakter malzemelerle seyreltilmiş bor karbür tozundan oluşur. İşlem, Fe'nin bir kısmını iki fazdan oluşan demir borürlere dönüştürür: bunlar yüzeye yakın olan FeB fazı ve onun daha altında bulunan FeB fazlarıdır. Borür katman derinlikleri, borlanacak olan malzemeye ve işlemeye bağlı olarak 25,4 - 38 μm arasında değişebilir. Kategori:Metal ısıl işlemleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri