Boşnak mutfağı, Batı ve Doğu etkileri arasında dengelenmiştir. Boşnak mutfağı, Orta Avrupa'nın yanı sıra Türk, Akdeniz ve diğer Balkan mutfaklarıyla yakından ilgilidir. Geleneksel yemeklerin çoğu yüzlerce yıldır aynı tarifle yapılmıştır. Malzemeler Bosna mutfağı pek çok baharat kullanır, ancak genellikle makul miktarlarda kullanılır. Yemeklerin çoğu kaynatıldıkları için hafiftir; soslar doğaldır, yemekteki sebzelerin doğal sularından biraz daha fazlasını içerir. Tipik malzemeler arasında domates, patates, soğan, sarımsak, dolmalık biber, salatalık, havuç, lahana, mantar, ıspanak, patlıcan, kuru ve taze fasulye, erik, süt, kırmızı biber, pavlaka ve kajmak adı verilen krema kullanılır. Çorbalar Begova çorbası Et yemekleri [[Dosya:Cevapcici_in_somun.jpg|küçükresim|upright=1.05| Somun içinde soğanlı Bosnalı Ćevapi]] Raznjici Pleskavitsa Cevapcici Pleçka (Kurutulmuş inek eti) Suho meso (Kurutulmuş dana eti) Jaretina (Kurutulmuş keçi eti Teletina ispod saca Potoplika Hamur İşleri Ribitsa Boşnak böreği Sebze yemekleri Đuveč - Romen ghiveci ve Bulgar gjuvecine benzer sebze güveç Popara - kaynayan süte batırılmış ve şeker veya balla kaplanmış eski ekmek Grašak - bezelye yahnisi Kačamak - mısır unu ve patatesten yapılan geleneksel bir Boşnak yemeği Kljukuša - un ve suyla karıştırılmış ve fırında pişirilmiş rendelenmiş patates; Bosanska Krajina bölgesinde geleneksel bir yemek Proha - mısır unu ve buğday ununun yanı sıra yumurta ve ayçiçek yağından oluşan geleneksel bir gözleme Turšija - sebze turşusu Buranija - Romano fasulyesi (çeşitli yeşil fasulye) ve havuç ve sarımsakla birleştirilmiş dana parçalarından oluşan bir Bosnalı güveç Bamija - dana etli bamya güveci Mezeler Meze - yemekten önce servis edilen çeşitli etler, sebzeler, peynirler veya diğer küçük yemekler Peynirler (sirevi) [[Dosya:Livanjski_Cheese_with_label.JPG|küçükresim|upright=1.05| Livno peyniri]] Livno peyniri - Bosna'nın batısındaki Livno kasabası ve çevre köylerden elde edilen kuru sarı peynirdir Tešanjski - ısırgan otu ve sütten yapılır, kuzey orta Bosna Hersek'teki Tešanj bölgesinden gelir Vlašić peyniri - tuzlu tadı Travnički'ye benzeyen yayla peyniri, Bosna Hersek'in merkezindeki Vlašić Dağı'ndaki köylerde ortaya çıkar. Kajmak - pıhtılaşmış kremaya benzer kremsi bir süt ürünü Pavlaka - crème fraîche gibi ekşi krema ürünü Tatlılar (kolači) Tufahije Trileçe Şampita Kaymaçina Lezzetler, baharat ve ekmek Ajvar Vegeta Pogača Đevrek Lepinja Uştipci Kiflice Alkollü içecekler Şaraplar Hersek'deki Mostar, Čitluk, Ljubuški, Stolac, Domanovići ve Međugorje bölgelerinde üretilmektedir. Medovina Kruškovac Pelinkovac Rakija Blatina Žilavka Šljivovica Alkolsüz içeçekler Boza Salep Ajran Boşnak kahvesi Šerbe Rasol Kompot Zova (Mürver çiçeği suyu) Mutfak gereçleri Sač Ibrik Džezva Tepsija - pide veya burek pişirmek için yaygın olarak kullanılan bir tür sığ tava Sahan - bir tür sığ pişirme tavası a, genellikle çift elle kullanılır Kaynakça Kategori:Akdeniz mutfağı Kategori:Bosna-Hersek mutfağı