[[Dosya:TaratorBg.jpg|küçükresim| Tarator, yoğurt, su, kıyılmış salatalık, dereotu, sarımsak ve ayçiçeği veya zeytinyağından yapılan soğuk bir çorbadır.]] [[Dosya:Kebap1027.JPG|küçükresim| Pirinçli Bulgar kebabı .]] [[Dosya:Sarmi.jpg|sağ|küçükresim| Geleneksel Bulgar Noel Arifesi yemeği Sarmi]] Bulgar mutfağı Güneydoğu Avrupa mutfağının bir temsilcisidir. Diğer Balkan mutfakları ile ortak özellikler taşıyor. Bulgar yemek gelenekleri, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun iklim koşulları gibi coğrafi faktörler nedeniyle çeşitlidir. Tarih Bulgar mutfağı, Güney Slavların, komşu Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun, Fransa'nın, İtalya'nın vb. Mutfakları da dahil olmak üzere birçok kaynaktan yararlanmaktadır. Aynı zamanda, Osmanlı mutfağı'nda önemli bir katkısı vardır Geleneksel Bulgar yemekleri sağ|küçükresim|upright=1.02| sağ|küçükresim|upright=1.02| sağ|küçükresim|upright=1.14| Biber dolması Bulgar kahvaltısı Banitsa yufka tabakaları arasında yumurta, beyaz peynir ve yoğurt'dan oluşan kahvaltılık'tır Soğuk etler Banski starets (ayrıca banski staretz) Bansko bölgesine özgü baharatlı sosisdir Elenski eti kurutulmuş ham sucuk, otlar ile yapılır Lukanka kıyılmış sığır eti ve domuz etinden baharatlı salam ile yapılır Sujuk (ayrıca sucuk, sukuk, sukuk veya sucuk) Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'da yaygın olan yassı kürlenmiş koyu kırmızı sosistir Çorbalar ve güveçler Gyuvech toprak kapta pişirilmiş baharatlı sebze yemeğidir Shkembe chorba yapılmış baharatlı çorba işkembe'dir. Salatalar Ovcharska salata (çoban salatası) rendelenmiş yumurta, mantar ve bazen de jambon ilavesiyle shopka salatasıdır. Ruska salata (Rus salatası) patates, havuç, kornişon ve mayonezli salata ile yapılır. Turshiya (aynı zamanda Torsi) turşu kereviz, pancar, karnabahar, ve lahana gibi sebzeler ile yapılır, kışın popüler; varyasyonları selska turshiya (köy turşusu) ve tsarska turshiya'dır (kral turşusu)'dur. Soslar, tatlar ve mezeler [[Dosya:Лутеница.jpg|küçükresim| Lyutenica yapılan geleneksel Bulgar sos domates ve biber]] Lyutenitsa (ayrıca lyutenitza) domates, kırmızı biber ve havuç püresi ile yapılır, genellikle ekmeğin üzerine beyaz peynir ile servis edilir Ljutika baharatlı sos Skara (ızgara) küçükresim|upright=1.14| Shishcheta. Kyufte Kebapche Ana yemekler sağ|küçükresim|upright=1.02| Gyuvech Yahniya Plakiya Sarma Drob Sarma Kavarma Kapama Mish Mash Pilav (Kıyılmış etli, sebzeli veya midyeli pilav) Musakka Domuz ile pirinç Patatesli Kavrulmuş Tavuk Lahana ile domuz eti Lahana ile Tavuk Kavrulmuş Patates Drusan kebabı Tavuklu pilav Tatar Köfte Ekmekler ve hamur işleri Pita Tatlı Pita Etli Pita Pogacha Kravai Banitsa Baklava Saraliya Parlenki Patatnik Kachamak Byal Mazh Tutmanik Milinka Gevrek Kozunak Mekitsi Marudnitsi Katmi (çeşitli krepler) Palachinki Langidi Tiganits Dudnik Popara Sulovar Yufka Trienitsa veya Skrob Trahana Plentitzya Andrewickhi Krabitsa Ruzgarleki Ovetitts Süt Ürünleri Tatlılar Baharatlar ve otlar Nane (Djodjen) Sharena sol Diğer Yoğurt ("Kiselo Mlyako", hafif ekşi süt) Bal ("Med") Geleneksel Bulgar içecekleri Ayrıca bakınız Avrupa mutfağı Akdeniz mutfağı Mutfaklar listesi Makedon mutfağı Kaynakça Ek kaynaklar DK Eyewitness Seyahat Rehberi: Bulgaristan (DK: gözden geçirilmiş baskı 2011). Jonathan Bousfield & Matthew Willis, DK Görgü Tanığı Seyahati: Bulgaristan (DK: 2008). James I. Deutsch, Ethnic American Food Today'de "Bulgaria": A Cultural Encyclopedia (ed. Lucy M. Long: Rowman ve Littlefield, 2015). Annie Kay, Bulgaristan (Bradt Seyahat Rehberleri : 2. baskı 2015), s.57. Fiona Ross, Food Cultures of the World Encyclopedia'da (ed. Ken Albala: ABC-CLIO, 2011). Agnes Sachsenroeder, CultureShock! Bulgaristan: Gümrük ve Görgü Kuralları için Hayatta Kalma Rehberi (Marshall Cavendish: 2. baskı 2011). Kategori:Balkan mutfağı Kategori:Bulgar mutfağı