Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

BURSA AFSİAD'dan sahipsiz köpekler için 'Mancacılık' tavsiyesi

Afyonkarahisar_sondakika

Well-known member
Katılım
7 Mayıs 2024
Mesajlar
112
BURSA AFSİAD'dan sahipsiz köpekler için 'Mancacılık' tavsiyesi İhlas Haber Ajansı

BURSA AFSİAD'dan sahipsiz köpekler için 'Mancacılık' tavsiyesi

Bursa Afyonkarahisarlı Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (Bursa AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İlker Duran, son dönemde Türkiye gündeminde yer alan sahipsiz köpeklerle ilgili Osmanlı döneminde uygulanan mancacılık sistemine dikkat çekti. Duran, "Mancacılık sayesinde hem vicdani sorumluluğumuzu hem de toplumsal huzuru, istihdama da destek olarak sağlayabiliriz" dedi.

Son dönemde Türkiye gündeminde yer alan sahipsiz köpekler ve saldırılarına karşı yasal düzenleme hazırlıkları devam ederken, Bursa AFSİAD konuyla ilgili dikkat çeken bir öneri sundu. Vatandaşların büyük ekseriyetinin sahipsiz köpekler konusunda hızlı ancak vicdana uygun bir çözüm beklediğini belirten Duran, "Türkiye'de başıboş köpek sayısının 10 milyondan fazla olduğu ifade ediliyor. Hızla artan sahipsiz köpek popülasyonu maalesef, zaman zaman saldırı haberlerini de beraberinde getiriyor. Bu tablo karşısında ülke yöneticilerimiz, Avrupa'da sürdürülen çözümlere odaklanmış durumda. Biz de batı dünyasında sokak hayvanlarına karşı izlenen yolu incelediğimizde, uyutma uygulamasına kolay bir şekilde başvurduklarını görüyoruz. Bu konu gündeme gelir gelmez ülkemizde pek çok kişinin tepkisini çekmiştir" dedi.

"Mancacılık sistemini günümüze uyarlayalım"

Osmanlı döneminde uygulanan mancacılık sistemine dikkat çeken Duran, şunları söyledi:

"Tarihi süreçte gerçekleştirilen uygulamalara baktık. Sonuç olarak da kamuoyuna Osmanlı döneminde uygulanan 'mancacılar' sistemine benzer bir uygulanmanın gerçekleşmesi yönünde tavsiye sunuyoruz. Osmanlı döneminde halk, sokak hayvanlarını beslemesi için mancacı denilen kişilere para verir, yardım ederdi. Onlar da düzenli olarak sokakta aç kalan hayvanları besler, her türlü bakımlarını sağlardı. Böylece ecdadımız getirdiği sistemle insanların hayvan sevgisinin mesleğe dönüşmesini sağlamıştır. Günümüzde de sokak hayvanları sorununun çözümü için bu sisteme uygun bir proje geliştirilebilir. Devlet-hayırsever ortaklığında kurulacak barınaklarda önce sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, sonra da yaşamlarının sonuna kadar güven içerisinde tüm ihtiyaçları sağlanmalıdır."

"Sanayiciler, butik barınaklar yaptırmalı"

Bu sistemin günümüzde de uygulanabileceğine inandığını belirten Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şöyle ki; sanayi bölgelerindeki sahipsiz köpek popülasyonunu düşünerek, Bursa AFSİAD olarak biz de bu konuda çözüm arayışına girdik. Sanayi bölgelerindeki sahipsiz köpek popülasyonunu düşünerek, Bursa AFSİAD olarak biz de bu konuda çözüm arayışına girdik. Devlet-hayırsever ortaklığında kurulacak barınaklarda önce sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, sonra da yaşamlarının sonuna kadar güven içerisinde tüm ihtiyaçları sağlanmalıdır. Bu sayede hem vicdani sorumluluğumuzu hem de toplumsal huzuru istihdama da destek olarak sağlayabiliriz. İş dünyası olarak biz de bu noktada üstümüze düşeni yapmalıyız. Çünkü sanayi bölgelerimiz de sahipsiz köpek popülasyonunun fazla olduğu yerlerdir. Yayalar sanayi içlerinde tedirgin yürümekte, bazen gruplar halinde gezen köpeklerin saldırısına maruz kalmaktadır."

"Osmanlı'da uygulanan mancacılık sistemini günümüze uyarlayalım" önerisini yineleyen Duran, "Sanayi bölgelerindeki sahipsiz köpek popülasyonunu düşünerek, Bursa AFSİAD olarak biz de bu konuda çözüm arayışına girdik. Osmanlı döneminde uygulanan 'mancacılık' sistemini günümüze uyarlayacak olursak sanayiciler, sanayi bölgelerindeki sahipsiz köpekler için butik barınaklar yaptırmalıdır. Barınakların masrafı da ödenen aidatlara ilave yapılarak toplanabilir. Bu harcamalar daha sonra vergiden düşmelidir. Farklı bölgelerde de buna benzer modellerle çözüm yoluna vatandaşlarımızı dahil etmeliyiz. Böylece hem vicdani sorumluluğumuzu hem de toplumsal huzuru, istihdama da destek olarak sağlayabiliriz" diye konuştu.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri