Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Burst

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Burst (Börst okunur) İngilizce’de patlama anlamına gelen bir kelime olup analog televizyon yayıncılığında renk pilot sinyalini tanımlamak için kullanılır. küçükresim|upright=1.82|PAL sisteminde bir satır. Şekilde "BRS" burst sinyalinin gönderildiği süredir.(Yaklaşık 2.26 ) upright=1.82|sağ|küçükresim|Osilaskopta senkron ve burst Analog televizyon yayıncılığında renk sinyali görüntü sinyaline üç ayrı yöntemle eklenir. Bunlar NTSC, PAL ve SECAM sistemleridir. Bu üç sistemden ikisi yani NTSC ve PAL renk sinyalini renk taşıyıcı sinyal fazı ile iletirler. Sinyal fazındaki gecikmenin miktarı rengi (hue) belirler. Bu sebeple verici ile alıcı fazın başlangıcı konusunda senkronize edilmelidir. Burst sinyali denilen sinyal bu senkronizasyon işlemini yapan renk pilot sinyalidir. Yani burst renk bilgisi iletmez; fakat sinyal fazının nasıl değerlendirileceği konusunda alıcıyı uyarır. Burst sinyali frekansı renk sinyali frekansına eşittir yani; NTSC....... 3 579 545 Hz PAL.......... 4 433 618.75 Hz Görüntü sinyali satır adı verilen yatay taramalardan oluşur. Bu satırlarda art karartma eşiği denilen ve siyah düzeyi ileten bir bölüm vardır. Burst bu bölümde gönderilen 10 sinüs sinyali uzunluğunda bir sinyaldir. Alıcı bu sinyalin fazını esas kabul ederek satır boyunca gönderilen renk sinyalinin fazını değerlendirir. Burst sinyalinin bir başka görevi de renkli alıcıların renksiz yayın izlerken parazitik renkler almasını önlemektir. Çeşitli sebeplerden görüntü sinyaline binen parazit renkli alıcılarda renk olarak değerlendirilebilir. Ancak yayında burst olmaması bu duruma engel olur. Kaynakça Kategori:Elektronik Kategori:Telekomünikasyon Kategori:Televizyon terminolojisi Kategori:Renk Kategori:Video
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri