Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bütadien

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1,3-Bütadien, (CH=CH) formülüne sahip organik bileşiktir. Kolayca yoğunlaşan renksiz bir gazdır. Sentetik kauçuğun öncülü olarak endüstriyel olarak önemlidir. Molekül, iki vinil grubunun birleşimi olarak görülebilir. En basit konjüge diendir (çifte alken). Bütadien adı, HC=C=CH-CH yapısına sahip kümülatif bir dien olan 1,2-bütadien izomeri için de kullanılabilir. Bu allenin endüstriyel bir önemi yoktur. Kullanımları Çoğu bütadien, lastik, rondela ve elastik bant üretimi için sentetik kauçuk yapmak için kullanılır. Bütadienin sentetik kauçuklara dönüştürülmesine, küçük moleküllerin (monomerler) zincirleme büyük moleküller (polimerler) oluşturmak için bağlandığı bir süreç olan "polimerizasyon" denir. Sadece bütadienin polimerizasyonu, çok yumuşak, neredeyse sıvı olan bir malzeme olan polibütadien verir. Bütadien ve diğer monomerlerin polimerizasyonu, daha değerli ve güçlü kopolimerleri verir. Akrilonitril bütadien stiren (ABS), nitril-bütadien (NBR) ve stiren-bütadien (SBR) gibi bütadien ve stiren ve/veya Akrilonitrilin kopolimerleri daha güçlü ve kullanışlıdır. Bu kopolimerler, hazırlanmalarında kullanılan monomerlerin oranına bağlı olarak sert veya elastik olabilir. SBR, otomobil lastiklerinin üretiminde en yaygın kullanılan malzemedir. Bazı naylonların öncülü olan adiponitrili yapmak için daha küçük miktarlarda bütadien kullanılır. Bütadienin adiponitrile dönüştürülmesi, bütadiendeki çift bağların her birine hidrojen siyanür eklenmesini gerektirir. İşleme "hidrosiyanasyon" denir. Bütadien, bir çözücü olan sülfolanı yapmak için de kullanılır. Bütadien, Diels-Alder reaksiyonları yoluyla ikili ve üçlü karbon-karbon bağları ile reaksiyona girdiği için sikloalkanların ve sikloalkenlerin sentezinde de yararlıdır. En yaygın olarak kullanılan bu tür reaksiyonlar, bütadienin diğer bir veya iki bütadien molekülü ile reaksiyonlarını, yani sırasıyla dimerizasyon ve trimerizasyonu içerir. [[Dosya:Comparison of butadiene and ethylene.png|left|küçükresim|Bütadien ve etilenin yapılarının karşılaştırması]] Tarihi 1863'te Fransız kimyager E. Caventou, amil alkolün pirolizinden bütadieni izole etti. Bu hidrokarbon, 1886'da Henry Edward Armstrong'un petrolün piroliz ürünlerinden izole etmesinden sonra bütadien olarak tanımlandı. 1910 yılında Rus kimyager Sergei Lebedev bütadieni polimerleştirdi ve kauçuk benzeri özelliklere sahip bir malzeme elde etti. Bununla birlikte, bu polimerin, başta otomobil lastikleri olmak üzere birçok uygulamada doğal kauçuğun yerini alamayacak kadar yumuşak olduğu bulundu. Kaynakça Kategori:Monomerler Kategori:Vinil bileşikleri Kategori:Alkenler Kategori:Hidrokarbonlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri