Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Caput Mundi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Roman_Empire_Trajan_117AD.png|küçükresim| İmparatorluğun bölgesel genişlemesinin doruğunda imparatorluk başkenti Roma'nın haritası]] Caput Mundi, motamot "dünyanın önderi" anlamına gelen Latince bir deyiştir, buna göre Roma Caput Mundi Roma dünyanın başkenti anlamına gelir ve Roma kentine tarihi boyunca verilen birçok lakaptan biridir. Deyiş, önce Cumhuriyet ve İmparatorluğun başkenti, daha sonra da Katolik Kilisesi'nin merkezi olarak şehrin kalıcı gücüyle ilgilidir. İlk ne zaman kullanıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte Roma, MÖ 1. yüzyılda şair Ovidius tarafından bu şekilde adlandırılmıştır. "Sonsuz Şehir" ve "Yedi Tepeli Şehir" ile birlikte Caput Mundi, Roma şehrini ifade etmek için en yaygın kullanılan adlardan biri olarak kaldı. Anlam Roma Caput Mundi, "Roma'nın dünyanın başkenti" anlamına gelen Latince bir deyimdir, İtalyancası "Roma Capitale del mondo" (kelimenin tam anlamıyla: "dünyanın başı"). Bilinen dünyanın (Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya) Klasik Avrupa anlayışından kaynaklanır. Roma'nın antik dünyadaki etkisi, Cumhuriyet Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'ya yayıldıkça MÖ 2. yüzyılda artmaya başladı. Sonraki beş yüzyıl boyunca Roma, bilinen dünyanın (geleneksel Greko-Romen coğrafyasının) çoğunu yönetti ve bu dönemde dünyanın en büyük şehri olarak hizmet etti. Roma'nın yerel dilinin (Latince) kültürel etkisi, Roma sanatı, mimarisi, hukuku, dini ve felsefesi gibi önemliydi. Roma İmparatorluk şehri, takma adını Caput Mundi olarak benimsedi ve bunu Antik Roma'nın ve Roma Katolik Kilisesi'nin kalıcı bir gücünün algısına bağladı. Ayrıca bakınız Roma Roma Katolik Kilisesi Kaynakça Kategori:Dünya hükûmeti Kategori:Latince politika deyişleri Kategori:Roma tarihi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri