Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Carnot teoremi (dikmeler)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim| Adını Fransız matematikçi Lazare Carnot'dan alan Carnot teoremi, üçgenin (uzatılmış) kenarlarına dik olan üç doğrunun ortak bir kesişme noktası için gerek ve yeter koşulu tanımlar. Teorem ayrıca Pisagor teoreminin bir genellemesi olarak düşünülebilir. Teoremin açıklaması Kenarları olan bir üçgeni için, üçgenin kenarlarına dik olan ve ortak bir noktasında kesişen üç doğru düşünün. Eğer kenarları üzerindeki bu üç dikmenin ayak noktaları ise, ardından aşağıdaki denklem geçerli olur: Yukarıdaki ifadenin tersi de doğrudur, yani bir üçgenin üç kenarındaki üç dikmenin ayak noktaları için denklem geçerliyse, o zaman bu dikmeler ortak bir noktada kesişirler. Bu nedenle denklem, gerekli ve yeterli bir koşulu sağlar. Özel durumlar Eğer üçgeni noktasında bir dik açıya sahipse ve kesişme noktası , veya üzerinde bulunuyorsa, yukarıdaki denklem Pisagor teoremini verir. Örneğin eğer noktası, ile çakışırsa bu, , , , , ve olduğu sonucunu doğurur. Bu nedenle, yukarıdaki denklem haline yani Pisagor teoremine dönüşür. Diğer bir sonuç, bir üçgenin dik açıortaylarının ortak bir noktada kesişme özelliğidir. Dikey açı ortaylar söz konusu olduğunda , ve olur ve bu nedenle yukarıdaki denklem geçerlidir. Bu, üç dikey açıortayın da aynı noktada kesiştiği anlamına gelir. İspat küçükresim| Şekilden görülebileceği gibi dik açıortayların ayakları olarak gösterilsin. Carnot Teoremi, aşağıdaki ifade doğrulandığında istenen tutarlılığı garanti eder. Öncelikle ifadesinin ilk kısmını ele alalım: olduğundan, yukarıdaki ifade, şeklinde yazılabilir. Aynı şekilde, Bu nedenle, aşağıdaki ifadeye dönüşür: sağ tarafta "" yerine "" yazılması, vb. gibi değişiklerle ve aşağıdaki ifadeden faydalanırsak: ifadesinde, teriminin değeri 'ya göre noktasının kuvvetidir; ama değeri de öyledir. Bu nedenle her iki terim iptal edilir. Benzer şekilde, ('nin 'ye göre kuvveti) ve ('nin 'ye göre kuvveti). Tüm terimler birbirini götürür, böylece Carnot Teoremine ulaşılır: şekildeki doğrular tek noktada kesişir. Kaynakça Dış bağlantılar Florian Modler: Vergessene Sätze am Dreieck - Der Satz von Carnot @ Matheplanet.com (Almanca) Carnot's Theorem @ cut-the-knot.org Carnot's Theorem @ artofproblemsolving Konuyla ilgili yayınlar Prof. Ion Pătrașcu, The Dual of the Orthopole Theorem, Makale Oğuzhan Demirel & Emine Soytürk, (2008), The Hyperbolic Carnot Theorem in the Poincare Disc Model of Hyperbolic Geometry, Novi Sad J. Math., Vol. 38, No. 2, ss. 33-39, Makale Kategori:Üçgen geometrisi Kategori:Öklid geometrisi teoremleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri