Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çavdar birası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Çavdar birası, arpa maltının yanı sıra kayda değer oranda çavdar maltı ya da sek çavdar kullanılarak üretilen özel tahıl biralarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çavdar biralarında şerbetçi otundan gelen acılık, çavdarın kendisinden gelen acılığı ve ekşimsiliği daha da artırmamak amacıyla genelde orta düzeyde tutulur. küçükresim|265x265pik|Çavdar birası Tarihçe Çavdar; soğuğa karşı dayanıklı, verimsiz topraklarda bile yetiştirebilinen, üretimi oldukça kolay olan bir tahıldır. Bu nedenle kuzey ülkelerinde kullanımı yaygındır. Antik çağlardan beri Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde bira yapımında zaman zaman çavdar kullanılmıştır. Ancak Orta Çağ'da kötü geçen bir dizi hasat sonrası elde kalan çavdar, yalnızca ekmek yapımında kullanılmış; bira üretiminde ise yalnızca arpa kullanılmasını düzenleyen saflık yasaları çıkarılarak uzunca bir süre bira üretiminde çavdara rastlanmamıştır. Alt Türler Çavdar kullanılarak üretilen bira ve bira benzeri içecekler arasında en çok bilinenlerden biri Rusya kökenli kvastır. Geleneksel olarak çavdar ekmeğinin suda bekletilmesiyle üretilen kvas, yaklaşık olarak %0,50 ile %1,50 arasında alkol içerir. Alkol oranının düşüklüğü nedeniyle pek çok kez alkolsüz bira ya da alkolsüz içecek olarak kategorize edilir. Finlandiya'da üretilen sahti adlı içecek de bir çavdar birası türüdür. Sahtide, çavdarın yanı sıra ardıç meyveleri de kullanılır ve yabani maya ile fermante edilir. Çavdar birasının bir başka türü ise, ABD'de ev biracıları ve mikro biracılar tarafından geliştirilmiştir. Bazı örneklerde, şerbetçi otu varlığı, neredeyse Amerikan IPA biralarına yaklaşmıştır. Bu tür, Amerika'da çavdar ve IPA sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan "Rye-PA" terimiyle anılır. Rauchroggen (Almanca: isli çavdar birası) ise, çavdar maltının fırın yerine açık alevde kurutulmasıyla yapılır. Rauchroggen günümüzde yalnızca Güney Kaliforniya'da birkaç mikro biracıda ve Fransa'da tek bir yerde üretilmektedir. Roggenbier Roggenbier, çavdar maltı kullanılarak üretilen Bavyera kökenli bir çavdar biradır. Alman buğday biralarından hefeweizen ile aynı maya kullanılarak üretilir. Sonuç olarak görünüm ve baharatlılık açısından hefeweizen benzeri bir bira oluşur. 15. yüzyıla dek Bavyera başta olmak üzere Almanya'da, bira üretiminde çavdar kullanılması oldukça sık rastlanan bir durumdu. Bununla birlikte, kötü hasat dönemlerinden sonra çavdarın sadece ekmek pişirmek için kullanılacağı kararlaştırılmasıyla roggenbier yaklaşık beş yüzyıl boyunca ortalıkta gözükmedi. Ancak 1988'de Bavyera'da yeniden ortaya çıktı. Modern roggenbier aşağı yukarı %5,00 alkollü ve oldukça koyu renklidir. Tadı oldukça doyurucu olup pumpernickel ekmeğine benzetilir. Roggenbier yapımında genellikle toplam maltın yarısı kadar çavdar maltı kullanılır. Üretim ve Servis Çavdar biraları, karakter olarak buğday biralarına benzemektedir. Alt ya da üst fermantasyon yöntemiyle üretilebilirler. Sıcaklık olarak 7-13°C derece arasında, buğday birası bardağıyla servis edilirler. Ayrıca bakınız Kvas Sahti Kaynakça Dış bağlantılar Çavdar biraları (BeerAdvocate) __İÇİNDEKİLERZORUNLU__ __DİZİN__ Kategori:Çavdar Kategori:Bira Kategori:Bira türleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri