Chalupa Meksika'nın özellikle Puebla, Guerrero ve Oaxaca bölgelerinde yaygın olan özel bir çeşit yiyecek. Chalupanın dış kısmı aynı adı taşıyan özel kaba, bir tabaka lapa basılmasıyla elde edilir. Bu sayede sığ, içbükey, kap şeklinde bir şekil elde edilir. Daha sonra kızartılarak bu hamurun pişmesi sağlanır. Devamında içine kıyılmış tavuk eti, domuz eti, soğan, biber, kırmızı veya yeşil salsa sosu gibi malzemeler konularak servis edilir. Puebla eyaletindeki Cholula kentinde üretilen geleneksel chalupalar, yalnızca salsa sosu, peynir ve rendelenmiş marul ile kaplanmış küçük, kalın, kendine has şekilli kızarmış bir lapadan imal edilir. Meksika'daki diğer bölgeler, bu malzemelere ek olarak domuz eti, kıyılmış tavuk veya fasulye ezmesi içeren varyasyonlar da ekler. Chalupalar geleneksel olarak kendi soslarıyla beraber servis edilir. Meksika çapında popüler olan chalupa, başta Amerika olmak üzere dünya çapındaki Meksika restoranlarını etkilemiştir. Amerika'da chalupadan esinlenerek yapılan Taco Bell popüler bir yiyecektir. Taco Bell chalupadan esinlenerek yapılmasına rağmen, içeriği ve tadı orijinal chalupadan oldukça farklıdır. Kaynakça Kategori:Meksika mutfağındaki sokak yiyecekleri Kategori:Tex-Mex mutfağı Kategori:Meksika mutfağındaki tortilla ile yapılan yemekler