Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Chiapas mutfağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Chiapas mutfağı, aynı adı taşıyan Meksika eyaletindeki bir yemek pişirme tarzıdır. Ülkenin geri kalanının mutfağı gibi yerli ve Avrupa etkilerinin bir karışımı ile mısıra dayanıyor. Meksika'da başka hiçbir yerde kullanılmayan tamales ve çorbalarda chipilin bitkisinin kullanımı da dahil olmak üzere yerli mirasının çoğunu koruyarak kendisini farklılaştırıyor. Bununla birlikte çok acı simojovel dahil olmak üzere bazı pul biberleri kullanılsa da ana yemeklere biraz tatlı baharatlar tercih edildiğinden diğer Meksika yöresel mutfakları kadar kullanılmaz. Eyaletin geniş bölgeleri otlatmaya elverişlidir ve mutfağı et, özellikle sığır eti ve peynir üretimi ile bunu yansıtır. En önemli yemek, devlet tarafından yaratılan birçok çeşidin yanı sıra menudo ve sopa de pan'a benzer chanfaina gibi yemeklerle tamal'dır. Chiapas eyaleti tarafından turizm amaçlı ve bazı şefler tarafından tanıtılmış olmasına rağmen, komşu Oaxaca gibi diğer Meksika mutfağı kadar iyi bilinmemektedir. Kullanılan malzemeler Meksika mutfağının geri kalanının çoğu gibi Chiapas mutfağı da çoğunlukla yerli ve İspanyol malzemelerin ve pişirme tekniklerinin bir karışımıdır. Chiapan pişirme, özellikle tamales ve çorbalarda en sık kullanılan kokulu, ince yapraklı bir bitki olan chipilín ve güney Meksika yemeklerinin çoğunda kullanılan hoja santa gibi yerli otların kullanımından hala büyük ölçüde etkilenmektedir. Turp, hardal, ekşi domates ve çeşitli mantarlar dahil olmak üzere bir dizi yabani bitki hala yenmektedir. Chiapas mutfağı siyah fasulyeyi tercih etse de, San Juan Chamula gibi bazı bölgeler çok çeşitli tüketmektedir. Fasulye genellikle sadece tuz ve acı biberle, genellikle yağsız olarak hazırlanır. İspanyol fethinden bu yana mutfağa bir dizi malzeme eklenmiştir. İspanyol etkisi en çok sığır eti, domuz eti ve tavuk gibi etlerin piyasaya sürülmesiyle görülüyor ve en popüler et olarak sığır eti. Arazinin çoğu sığır çiftliği için idealdir ve kolonyal dönemden beri sığır ve koyun yetiştiriciliği önemli bir ekonomik faaliyet olmuştur. Dikkate değer bir dana yemeği, çeşitli soslarla servis edilen tasajo adı verilen ızgara şeritlerdir. Sığır yetiştiriciliği, çoğu hala çiftliklerde ve küçük kooperatiflerde yapılan bir peynir endüstrisini de teşvik etti. Ana peynir üretim alanları Ocosingo, Rayón ve Pijijiapan'dır. Ocosingo'dan yuvarlak beyaz peynirler, Meksika'nın çeşitli yerlerinde gurmeler arasında popülerdir. Eyaletin daha soğuk bölgeleri iyileştirilmiş etler yapar. Piyasaya sürülen mahsuller arasında kahve, soya fasulyesi, pamuk, şeker ve çok çeşitli egzotik tropikal meyveler bulunmaktadır. Chiapas mutfağı, diğer bölgesel Meksika mutfakları kadar acı biberlere dayanmamaktadır. Çoğunlukla çeşnilerde görülürler. Bölgesel kırmızı biberler, yedi çorbanın hepsinin tadına bakmak için yeterli olduğunu belirten “chile de siete caldos” u (yedi et suyunun acı biberi) ve miktar olarak kullanılamayacak kadar sıcak olan simojoveli içerir. Chiapan yemekleri, domates, tarçın, plantain, kuru erik ve ananas gibi ana yemeklerde hafif tatlı baharatların bir kombinasyonunu tercih eder. Şili relleno'nun Chiapas versiyonu bezelye, badem, şeftali, kurutulmuş şekerlenmiş ananas ve kuru üzüm içerir. Mutfağın tanıtılması Chiapas yemeklerinin çoğu mütevazı köylü yemeğidir ve komşu Oaxaca mutfağı kadar sofistike veya karmaşık değildir. Eyaletin mutfağı, Oaxaca, Puebla veya Michoacán mutfağından daha az belgelenmiş olduğundan o kadar iyi bilinmemektedir. Bununla birlikte, mutfak Rick Bayless ve Erwin Ramos gibi şefler tarafından uluslararası olarak tanıtılmıştır. 1990'lardan başlayarak Chiapas eyaleti, etkinlikler, medya ve Corporation Mexicana de Restaurantes gibi profesyonel mutfak dernekleri aracılığıyla mutfağı tanıtmaya başlamıştır. Devlet ayrıca mutfağı somut olmayan bir miras ve sürdürülebilir bir turizm kaynağı olarak ilan etti. Festival de al Autentica Cocina Chiapaneca gibi mutfak festivallerine ve geleneksel malzemeleri kullanan profesyonel şefler için yemek yarışmalarına sponsor oldu. Bunlardan biri, San Cristobal'daki Tierra y Cielo Otelinden şef Marta Zepeda tarafından kurulan Alta Cocina Regional y de Author de Chiapas'tır. Galeri Kaynakça Kategori:Meksika mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri