küçükresim|Chipotle Chipotle (, ; İspanyolca: [tʃipotle]) ya da chilpotle, çeşnileme için kullanılan tütsülenerek kurutulmuş olgun jalapeño biberidir. En yaygın olarak Meksika ve Meksika'dan esinlenen Güneybatı ABD mutfağı ve Tex-Mex gibi mutfaklarda kullanılır. Chipotles en adobo (adobo sosuyla haşlanmış) gibi farklı formları da mevcuttur. Chipotlenin acılığı; Espelette biberi, jalapeño, Guajillo biberi, Macar biberi, Anaheim biberi ve Tabasco sosu ile benzerdir. Tarih ve etimoloji Jalapeño tütsüleme tekniği, Mezoamerika'da Azteklerden de önce kullanılan gıda saklama uygulamalarından biridir. "Chipotle" ismi, Nahuatl dilindeki "tütsülenmiş acı biber" anlamındaki chīlpoctli (Nahuatl okunuşu: [t͡ʃiːlˈpoːkt͡ɬi]) kelimesinden gelmiştir. Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar Kategori:Yemek malzemeleri Kategori:Tütsülenmiş gıdalar Kategori:Acı biber Kategori:Meksika mutfağındaki sebze yemekleri