[[Dosya:Ayran+Çibörek.jpg|küçükresim|sağ|upright=0.91|Ayran ile Çibörek]] küçükresim|sağ|Çibörek|upright=0.91 Çibörek veya Yarımca; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir. Yarımca Trakya mutfağının sevilen bir hamur işidir. Yarım ay şeklinde katlanmasından sebep bu ismi almıştır. 1860 Kırım Savaşı'nın da etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadoluya getirilmiştir. Bu göçün önemli bir kısmını alan Eskişehir mutfağının parçası olmuştur. Eskişehir Çiğböreği (Çibörek) Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Böreğin adı konusundaki görüşler Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Çibörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak "çiğ börek" olmuş; ancak daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından yiyeceğin adlandırılması "çi börek" şeklinde değiştirilmiştir. Zira bu yemek çiğ köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen "şı", "çi" kelimesinden geldiğini öne sürer. Buna göre, çibörek, "lezzetli börek" demektir. Ayrıca bakınız İsmail Otar'ın Çibörek şiiri Kaynakça Dış bağlantılar Oktay Usta'dan çiğ börek tarifi Meliha Gence'nin tarifi Zeynep Hanım'ın tarifi Kategori:Azeri mutfağı Kategori:Rus mutfağı Kategori:Ara öğün yemekleri Kategori:Sokak yiyecekleri Kategori:Türk mutfağındaki börekler Kategori:Özbekistan mutfağı Kategori:Kırım Tatar mutfağı Kategori:Tacik mutfağı Kategorierin yağda kızartılmış yiyecekler