Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ciabatta

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ciabatta, 1982'de İtalya,Veneto,Rovigo ilinin Adria’sındaki bir fırıncı tarafından oluşturulan Fransız francalaların popülaritesine yanıt olarak buğday unu, su, tuz, maya ve zeytinyağı’dan yapılan bir İtalyan beyaz ekmeğidir. Ciabatta biraz uzun, geniş ve düzdür ve alveol delikleri için benzersiz olmasına rağmen birçok çeşidi pişirilir. Ciabatta güçlü bir unla yapılır ve çok yüksek hidrasyonlu hamur kullanır. "Panino", kullanılan ekmeğe (dilim veya çörek) bakılmaksızın herhangi bir sandviç türünü belirtirken, küçük ciabatta somunlarından yapılan kızarmış bir sandviç İtalya dışında panini (panino'nun çoğulu) olarak bilinir. İtalya Ciabatta ekmeği ilk olarak 1982'de Arnaldo Cavallari tarafından üretildi. Arnaldo Cavallari, ekmeğe yaşadığı Polesine bölgesine ithafen ciabatta polesana adı verdi. Tarif daha sonra Cavallari'nin şirketi Molini Adriesi tarafından 1999 yılına kadar 11 ülkedeki fırıncılara lisanslandı. İtalya'daki Cavallari ve diğer fırıncılar, Fransa'dan ithal edilen francalalardan yapılan ve işlerini tehlikeye atan sandviçlerin popülaritesinden endişe duyuyorlardı ve bu yüzden sandviç yapmak için bir İtalyan alternatifi yapmak için çalışmaya başladılar. Ciabatta tarifi, geleneksel ekmek tarif çeşitlerini birkaç hafta denedikten sonra ortaya çıktı ve bol glütenli undan yapılan yumuşak, ıslak bir hamurdan oluşuyordu. Birçok bölgenin asıl tarifte kendi çeşitlerini veya ciabatta'ya çok benzeyen ve ciabatta çeşidi olarak kabul edilen ekmeği vardır; Como Gölü'nü çevreleyen bölgeden ciabatta’nın gevrek kabuğu, biraz yumuşak, gözenekli dokusu vardır ve dokunulması yumuşaktır. Toskana, Umbria ve Marche'da bulunan ciabatta, sert kabuklu ve yoğun kırıntılı ekmekten daha gevrek kabuklu ve daha açık dokulu ekmeğe kadar değişiklik gösterir. Roma’da ciabatta genellikle mercanköşk ile çeşnilendirilir. Tarifin yeni çeşitleri geliştirilmektedir. Kepekli ciabatta (it:ciabatta integrale) olarak bilinir ve hamura süt eklendiğinde (it:ciabatta al latte) olur. Diğer ülkeler Ciabatta ekmeği, 1985 yılında Marks & Spencer tarafından Birleşik Krallık'a, ardından 1987 yılında bir Cleveland firması olan Orlando Bakery tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildi. İtalya'dan üç fırıncı seri üretim ürününü geliştirmek için Orlando Bakery'ye gitti. Taze ekmeği ve daha sonra donmuş çeşidi başarıyla tanıttılar. ABD genelinde hızla kopyalandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olan daha açık ufalanmış form, çok ıslak hamurdan yapılır ve genellikle makinede yoğurma ve biga veya ekşi hamur başlangıç gerektirir. Kaynakça Dış bağlantılar BBC Food ciabatta recipe Kategori:Veneto mutfağı Kategori:İtalyan mutfağındaki ekmekler Kategori:1982'de tanıtılan ürünler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri