küçükresim|Ciğer Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur. Hazırlanışı Ciğer genellikle sadece tuzlanarak terbiye edilir ve şişlere dizilir. Gaziantep ilinde kuşbaşı şeklinde normal şişlere dizilirken Mersin, Adana, Şanlıurfa illerinde ufak doğranmış şekilde özel ciğer şişlerinde pişirilir. Şişe dizilirken Gaziantep ilinde 2 ciğer 1 kuyruk yağı şeklinde dizilir. Servis şekli Ciğer kebabında sıklıkla maydanoz ve kuru soğan kullanılır. Baharat olarak ise kimyon kullanımı yaygındır. Adana, Mersin gibi Akdeniz illerinde şişler üzerinde servis edilip ince lavaş ekmekle beraber tüketilir. Gaziantep ilinde şişler üzerinde tırnaklı ekmekle tüketilir. Süs biber ve limonla da tüketilebilir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de ciğer kebabı tarifi verilmiştir.Tarifi:Koyun ve kuzu ciğerinin siyahlarından itidal üzere doğrayıp şişlere geçirip üzerine içyağı sardıkta nerm ateşte pişirip sahana vazettikten sonra iki üç diş sarımsağı bir iki fincan sirke ve su ve tuz ile iyice ezip üzerine dökeler. Biraz vakit küllü ateşte durdukta tenâvül buyuralar. Yörelere Göre Çeşitleri Urfa Ciğer Kebabı Urfa Ciğer Kebabı 12.01.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Diyarbakır Ciğer Kebabı Diyarbakır Ciğer Kebabı 31.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Diyarbakır Perdeli Ciğer Kebabı Diyarbakır Perdeli Ciğer Kebabı 28.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça Kategori:Güneydoğu mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki kebaplar Kategori:Türk mutfağındaki sakatat yemekleri Kategori:Şişe geçirilen kebaplar Kategori:Osmanlı mutfağındaki kebaplar Kategori:Şanlıurfa mutfağı Kategoriiyarbakır mutfağı