Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:China India CIA map border disputes.jpg|küçükresim|upright=1.35|Çin-Hindistan sınırını gösteren bir CIA haritası. İki büyük tartışmalı bölge olan Aksay Çin ile Arunaçel Pradeş ve tartışmalı olan birçok diğer küçük yer gösterir.]] küçükresim|upright=1.35|1960 yılından bir haritası Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı, Çin ile Hindistan arasındaki bazı toprakların üzerindeki egemenlik hakkında henüz çözülmemiş bir toprak anlaşmazlığı. Bu anlaşmazlık iki büyük toprak ve birçok diğer küçük alan kapsamaktadır. Büyük topraklardan biri olan Aksay Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tibet Özerk Bölgesi bölgelerine bağlı bir toprak olarak Çin tarafından yönetilmektedir, ancak Hindistan, buranın Ladakh birlik toprağına ait olduğunu savunmaktadır. Öteki büyük tartışmalı toprak, güneyinde yer alan ve eskiden "" olarak bilinen Arunaçel Pradeş bölgesidir. McMahon Hattı, Çin'in anlaşmaya katılmaksızın Britanya Hindistanı ile arasında imzalanan 1914 yılı tarafından belirlendi. Çin, Simla Sözleşmesi'nin imzalandığı zaman Tibet'in bağımsız olmadığını savunup anlaşmanın geçerliliğini reddetmektedir. 1962 yılı Çin-Hindistan Savaşı, hem Aksay Çin hem de Ladakh'ta gerçekleşti. Çin kuvvetleri, Ladakh'daki Hint sınır karakollarına saldırdı ve McMahon Hattı'nı aştı. 1967'de Sikkim bölgesinde kısa bir sınır çatışması da yer aldı. 1987 ile 2013 yıllarında, farklı fiilî kontrol hatlarına dair gerilimler başarıyla azaltıldı. 2017'de, , Bhutan kontrolü altındaki bir bölgeye ilişkin bir çatışma, hem Hindistan hem de Çin askerlerinin yaralanmasına sebep olmasına rağmen başarıyla azaltıldı. 2020 yılında ise onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanmış Haziran 2020 çatışmaları dahil olmak üzere birçok çatışma yer aldı. Sınır sorununun nihai bir çözümüne ulaşılması amacıyla imzalanan farklı anlaşmalar 1993 ile 1996 yıllarında tamamlandı. Bu anlaşmaların kapsamında "güven artırıcı önlemler" ve "" gibi unsurlar yer aldı. Sınır sorununa çözüm aramak üzere, "Joint Working Group" (JWG; "Ortak Çalışma Grubu") gibi resmileştirilmiş gruplar kuruldu. Bu grubun çalışmaları, "Diplomatic and Military Expert Group"'un ("Diplomatik ve Askerî Uzman Grubu") yardımıyla yürütüldü. 2003'te mekanizması oluşturuldu. 2012'de diğer bir anlaşmazlık çözme mekanizmi olan kuruldu. Ayrıca bakınız Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tibet'i ilhakı Toprak anlaşmazlıkları listesi Çin-Hindistan ilişkileri Çin-Hindistan Savaşı Referans ve kaynaklar Kaynakça Bibliyografya Kategori:Çin-Hindistan Savaşı Kategori:Savaş nedenleri sınır anlaşmazlığı Kategori:Çin'in toprak anlaşmazlıkları Kategori:Hindistan'ın toprak anlaşmazlıkları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri