Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Clifford çember teoremi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|sağ|upright=1.82| Geometride, adını İngiliz geometrici William Kingdon Clifford'dan alan Clifford teoremleri, çemberlerin kesişimleri ile ilgili teoremler dizisidir. Açıklama İlk teorem, herhangi dört çemberin ortak bir M noktasından geçtiği ve aksi takdirde genel olarak, çemberlerin tam olarak ikisinin kesiştiği altı ilave nokta olduğu ve bu kesişme noktalarının hiçbirinin eşdoğrusal olmadığı anlamına gelir. Bu dört çemberin her üç kümesinin aralarında üç kesişme noktası vardır ve (doğrusal olmama varsayımıyla) bu üç kesişme noktasından geçen bir çember vardır. Sonuç, ilk dört çember kümesi gibi, bu şekilde tanımlanan dört çemberden oluşan ikinci kümenin hepsinin tek bir P (genel olarak M ile aynı nokta değildir) noktasından geçmesidir. Bir P noktasından geçen dört çemberi düşünün, her bir çember ikinci noktada başka bir çember ile kesişiyor, bunlar P, P, P, P, P, P olarak adlandırdığımız altı noktadır. Teorem, P noktasının bu altı noktadan ikisini birleştiren herhangi bir noktada olmaması varsayımıdır. P, P, P noktalarından geçen çembere C diyoruz, böylece yukarıdaki altı P noktasının 3'ünden geçen dört çember oluşturuyoruz. İlk Clifford çember teoremi, yukarıda bahsedilen dört çemberin P olarak adlandırdığımız bir noktadan geçtiğini belirtir. İkinci teorem, genel konumda tek bir M noktasından geçen beş çemberi kabul eder. Dört çemberin her bir alt kümesi, ilk teoreme göre yeni bir P noktası tanımlar. Sonra bu beş noktanın hepsi tek bir C çemberinin üzerindedir. İlk teoreme göre belirlenen bir P noktasından geçen 5 çemberi düşünün, P, P, P, P ve P şeklinde 5 nokta elde ederiz. İkinci Clifford teoremi, C çemberi üzerinde olan P, P, P, P ve P şeklinde 5 nokta belirtir. Üçüncü teorem, tek bir M noktasından geçen genel konumda altı çemberi dikkate alır. Beş çemberin her bir alt kümesi, ikinci teorem ile yeni bir çemberi tanımlar. Sonra bu altı yeni C çemberinin tümü tek bir noktadan geçer. Teoremlerin silsilesi sonsuza kadar devam ettirilebilir. Ayrıca bakınız Cox zinciri Beş çember teoremi Miquel altı çember teoremi Kaynakça WK Clifford (1882). Matematiksel Kağıtlar, s. 51-52, İnternet Arşivi aracılığıyla HSM Coxeter (1965). Geometriye Giriş, s. 262, John Wiley & Sons Konuyla ilgili yayınlar H. Martini & M. Spirova (2008) "Clifford’s chain of theorems in strictly convex Minkowski planes", Publicationes Mathematicae Debrecen 72: ss. 371–83 Morley, F. (1929). Extensions of Clifford's Chain-Theorem. American Journal of Mathematics, 51(3), ss. 465-472. doi:10.2307/2370734 Dış bağlantılar Weisstein, Eric W. "Clifford's Circle Theorem ". MathWorld. Clifford's Circle Theorems (Java Applet) Clifford Chain Theorem @geogebra Kategori:Öklid geometrisi teoremleri Kategori:Çemberler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri