Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Comet (tank)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı. Üretimi Almanlar ile yapılan Batı Çölü Harekâtı sırasında elde edilen cephe tecrübeleri sonucunda İngilizlerin kendi tanklarına olan güvensizlikleri iyice arttı. Bundan ötürü Leyland Motors Ltd firması tarafından bu bilgiler ışığında daha ekonomik ve etkili bir tank tasarımı çalışılmaya başlandı. Bu tankın yapımında elde bulunan Cromwell tankına ait parçalarında kullanılması istendi. Tasarım bunun ışığında sürdürüldü. İlk yapılan tasarım Challenger modelini, basitçe Cromwell şasesi üzerine monte edilen 17 pounder tanksavar topundan oluşuyordu. Topun ağırlığından ötürü tasarımda tankın zırhı düşürüldü. Bu süre zarfında 200 adet tank üretilmişti. İkinci teşebbüsde (A34), tasarımcılar 17 pounder topun daha geliştirilmiş bir modelini tercih ettiler. Tankta 77 mm lik top kullanıldı. Top hala 76.2mm kalibre çapındaydı ama adı "77mm" idi. Bunu sebebi mühimmatı farklı ve değiştirilemezdi. Ayrıca topun namlu çıkış hızı oldukça düşüktü. Araç üzerinde başka birkaç değişiklik daha yapıldı: Zırh koruması geliştirildi, gövde ve taret üzerine yeni kalkan zırh kaynaklandı. Mühimmat zırhlı teneke kutulara konuldu. Süspansiyon güçlendirildi. Dönüş tekerlekleri eklendi. Tareti döndürmek için elektrikli mekanizma takıldı (bu tasarım özelliği Churchill tankından alındı). Bu mekanizma gücünü motordan alıyordu. İlk deneme modeli Şubat 1944 tarihinde üretildi. Tankın üretimi ve teslimi ise Eylül aynı buldu. Savaşın sonuna kadar 1.200 adet tank üretildi. Kullanımı Bu tank ilk olarak İngiliz 11. Zırhlı Tümeni Aralık 1944 tarihinde teslim edildi. Savaşın sonuna kadar bu birlik bu tank modeliyle donatıldı. Geç gelmesinden ötürü Comet tankı hiçbir ana cephede çatışmaya girmeden Ren nehrini aştı ve Haziran 1945 tarihinde yapılan Berlin'in Kurtuluşu Geçişi'ne katıldı. Renkli çizimi Tank Almanya otobanlarında büyük bir hıza ulaşarak ilerledi. Kore Savaşı sırasında, Comet tankı daha ağır Centurion, ile beraber kullanıldı. Comet 1958 yılına kadar Britanya Ordusu servisinde kaldı. Daha sonra dış ülkelere satıldı. Güney Afrika gibi ülkeler 1980'li yıllara kadar bu tankı kullandı. Comet MK I model B ise Finlandiya Ordusu'na bağlı zırhlı birlikler tümeninde 1970 yılına kadar kullanıldı. Kaynakça The Illustrated Directory of Tanks of the World: From World War I to the Present Day Tanks of World War II Dış bağlantılar Comet Walk Arounds on Prime Portal WWII Vehicles OnWar specifications Bolton IPMS (Comet resimleri) Ayrıca bakınız II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi Kategori:Birleşik Krallık kruvazör tankları Kategori:II. Dünya Savaşı tankları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri