Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dakvara

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Dakvara, tarihsel Klarceti bölgesinin köylerinden biridir. Ancak köy statüsünden çıkarılmış ve Küçükköy adıyla Borçka kasabasının bir mahalle olarak bağlanmıştır. Tarihçe Dakvara (დაკვარა), Lazcada çörek veya Gürcücede çıra anlamına gelen “kvari”den (კვარი) türemiş olabilir. Köydeki derenin adı Dakvarğali’dir ve Lazca “ğali” (ღალი) dere anlamına gelir. Dakvara, ortaçağda Gürcistan’ı oluşturan bölgelerden biri olan Klarceti'de yer alır. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi 16. yüzyılın ilk yarısında Gürcülerden ele geçirmiştir. Dakvara köyü 19. yüzyılın ikinci yarısında Trabzon vilayetinin dört sancağından biri olan Lazistan sancağının Hopa kazasına bağlıydı. 1876 Trabzon vilayeti salnamesinde Dakvara (دكوارە) olarak kaydedilmiş köyün nüfusu 47 hanede yaşayan 197 kişi olarak verilmiştir. Salnamede köydeki hayvan varlığı 200 koyun ve keçi, 10 at, 75 inek ve 6 öküz kaydedilmiştir. Dakvara köyü, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 1878’de imzalanan Berlin Antlaşması uyarınca Osmanlı Devleti tarafından Rusya’ya bırakıldı. Rus idaresinde Batum sancağının Gonio kazasına bağlı olan Dakvara’nın (Даквара) nüfusu, 21’i erkek ve 25’i kadın olmak üzere, 12 hanede yaşayan 46 kişiden oluşuyordu. Bu kazaya bağlı Borçka nahiyesi, sadece Borçka ve Dakvara köylerini kapsıyordu. Dakvara köyünün nüfusu Rus idaresince “Acar” adı altında kaydedilmiştir. Rus idaresi sırasında köyün nüfusunun büyük bölümünün Osmanlı ülkesine göç ettiği bu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Nitekim Gürcü araştırmacı Zakaria Çiçinadze, Lazeti (Lazistan) köyleri arasında saydığı Dakvara’nın nüfusunu 1892 yılında 5 hane olarak vermiş, köyün nüfusunun eskiden daha fazla olduğunu, Rus idaresi sırasında çoğunun Lazistan bölgesinin Osmanlı tarafında klan kısmına göç ettiğini yazmıştır. Dakvara köyü, Birinci Dünya Savaşı sonlarında Rusların Artvin sancağından çekilmesinin ardındanGürcistan'nın sınırları içinde kaldı. Nitekim bu durum 7 Mayıs 1920 tarihinde Moskova Antlşaması'yla Sovyet Rusya tarafından da tanındı. Yaklaşık bir yıl sonra Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgalinin ardından imzalanan Moskova Antlaşması'yla Artvin sancağı ve Gurcani köyü Türkiye'ye bırakıldı. Artvin yer adları sözlüğüne göre bu yerleşimin Gürcüce adı Vakura olarak verilmiştir. Nitekim 1922 nüfus cetvelinde Dakvara değil, Vakura adı yer alır. Bu sırada köyde 5 hanede, 10’u kadın ve 10’u erkek olmak üzere sadece 20 kişi kalmıştı. Ancak bu defterde köyün nüfusu Laz olarak kaydedilmiştir. Vakura (واقورا) Türkçe olmadığı için köyün adı 1925 yılında Küçükköy olarak değiştirilmiştir. 1926 yılındaki tespitte Küçükköy’ün nüfusu 6 hanede yaşayan, 36’sı erkek ve 30’u kadın olan 66 kişiden oluşuyordu. 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde bu yerleşim Küçükköy olarak geçer. Ancak sonraki kayıtlarda Küçükköy ayrı bir köy olarak yer almamıştır. Bu tarihten kısa bir süre sonra bir mahalle olarak Borçka kasabasına mahalle olarak bağlandığı anlaşılmaktadır. Küçükköy mahallesinde 2019 yılında 863 kişi yaşıyordu. Kaynakça Kategori:Tao-Klarceti
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri