küçükresim|Dallah Dallah , geleneksel bir Arap cezvesidir. Dallah, yüzyıllardır çok aşamalı bir ritüelle yapılan bir Arap kahvesini ve Ramazan Bayramı gibi bayramlarda geleneksel olarak servis edilen baharatlı, acı bir kahve olan haliciyi demlemek ve sunmak için kullanılmaktadır. Arap Yarımadası'nın ve Bedevilerin kahve geleneğinde yaygın olarak kullanılır. Eski Bedeviler, misafirperverlik, cömertlik ve zenginliğin bir işareti olarak kahve hazırlama, servis etme ve içme ritüelini kullandılar. Orta Doğu'nun çoğunda hala arkadaşlar, aile ve iş ortakları ile sosyalleşmeye bağlıdır, bu nedenle doğumlar, evlilikler ve cenazeler ve bazı iş toplantıları gibi ana geçiş törenlerinde yaygın olarak bulunur. Dallahın kendine özgü bir formu olup ortada bir bele kadar incelen ve üstte dışa doğru genişleyen, uzun bir taç ile tepesinde sivri uçlu ve kıvrımlı bir kulp tarafından tutulan sivri uçlu bir kapakla kaplanmış soğanlı bir gövdeye sahiptir. En ayırt edici özelliği, hilal şeklinde gagası olan uzun bir ağızdır. Bu gaga, kahveyi daha sıcak tutmak için metal bir kapakla kapatılabilir, ancak geleneksel olarak kahvenin döküldüğü sırada görünmesi için açıktır. Dallah pirinçten, çelikten, gümüşten ve hatta özel günler için veya kraliyet tarafından kullanılmak üzere 24 ayar altından yapılabilir. Dallahın kökenleri belirsizdir. Modern biçimde bir kahve kazanı olarak bir dallaha yapılan ilk referanslar arasında 17. yüzyılın ortalarına kadar uzanır. Dallah, Basra Körfezi ülkelerinin kimliğinde büyük bir rol oynamakta olup kamusal sanat eserlerinde ve parasal sikkelerde yer almaktadır. Ayrıca, birkaç Suudi Arabistan banknotunda bir güvenlik özelliği olarak filigran biçiminde tasvir edilmiştir. Kaynakça Kategori:Yemek pişirme aletleri Kategori:Sunum ve yemek Kategori:Arap mutfağı Kategori:Orta Doğu mutfağı Kategori:Suudi Arabistan mutfağı Kategori:Kahve yapımı