Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Damcılı Mağarası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Damcılı, Azerbaycan'da yer alan, Paleolitik ve Mezolitik dönemlerde tarih öncesi insan varlığının kanıtlarının keşfedildiği yarım daire biçimli bir mağara alanıdır (MÖ 6400-6000). Mağarada çeşitli taş aletler, ok uçları, çakmaktaşından yapılmış bıçaklar, ocak kalıntıları ve fosilleşmiş hayvan kemikleri bulunmuştur. Mağaranın bir mağarasında, sakinlerin sembolizm ve estetikle başa çıkma arzusu olduğu fikrini destekleyen aşıboyası izleri bulundu. Aşı boyasının bulunduğu tortu katmanları, daha geç olanlarla karıştırılır, bu da aşıboyası kullanımının Musteryen kültürüne dayandığını gösterir. Genel bakış Damcılı Mağarası, Avey Dağı mağaraları arasında en büyük olanıdır. m alana sahiptir. Yıllar içinde meydana gelen sel felaketleri sonucunda mağaranın ön yüzü tahrip olmuştur. Mağaranın arka tarafının yüksekliği kadardır. Konumu Saha, Küçük Kafkasya'daki Avey Dağı'nın Gazah rayonundaki Taş Salahlı köyünden Khram Nehri'ne kadar uzanan Güneydoğu kesiminde yer almaktadır. Kazılar Damjılı mağarası ilk kez 1953 yılında Rus bilim adamı Zamyatin ve Azerbaycanlı arkeolog Memmedali Hüsyenov'un ortak seferi sırasında keşfedildi. Mağaradaki ilk kazılarda Tunç Çağı ve Orta Çağ'a tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Müzesi bünyesinde 1956 yılında kurulan Paleolitik arkeolojik keşif gezi ekibi, 1956-1958 yılları arasında M. Hüseynov'un gözetiminde Damjili mağarasında ana kazılar yapmıştır. Bu kazının neticesinde, mağaranın farklı kültürel katmanlarından yaklaşık 7.000 taş alet ve 2.000'den fazla av hayvanı kemiği bulunmuştur. Buluntular İçin Damcılı iz arkasında bulunan araçlar Orta Paleolitik - Mousterian dönemde, Üst Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Eneolitik dönemleri ve Tunç Çağı . Üst paleolitik döneme ait kazıyıcı âletler, kesici aletler, bızlar, bıçak biçimli aletler çoğunlukla çakmaktaşı ve obsidiyen taştan yapılmıştır. Kalem şeklindeki küçük taşlar, küçük bıçak şeklindeki tahtalar, küçük kazıyıcılar, kesici ve sivri aletler Mezolitik'e, ok uçları, cilalı taş nesneler Neolitik döneme atfedilmiştir. Musteriyan ve Mezolitik dönem buluntuları, avcılık için kullanıldığı sanılan üçgen sivri uçlar, büyük dairesel kesici aletler ve çekirdeklerden oluşmaktadır. Yapılmış kazıyıcılar bazıları bazalt dairesel şekiller bulunmaktadır. Disk şeklindeki çekirdekli aletlerin, 100.000-80.000 yıl önce Damcılı'ya yerleşmiş Neandertal halkına ait olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bakınız Kazah Rayonu Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Azerbaycan'daki arkeolojik sitler Kategori:Azerbaycan'daki mağaralar Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri