küçükresim|Deniz tuzu hasadı, Pak Thale, Phetchaburi, Thailand [[Dosya:Marakkanam Salt Pans.JPG|küçükresim|Bir tuz buharlaşma havuzu, Tamil Nadu, Hindistan]] Deniz tuzu, deniz suyunun buharlaşmasıyla üretilen tuzdur. Gıdalarda, aşçılıkta, kozmetikte ve gıdaların korunmasında bir çeşni olarak kullanılır. Adi tuz veya tuz olarak da adlandırılır. Kaya tuzu madenciliği gibi, deniz tuzu üretimi de tarih öncesi çağlara dayanmaktadır. Daha rafine sodyum klorür tuzları yerine deniz tuzu tüketmenin sağlığa herhangi bir yararı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bileşimi küçükresim|Deniz tuzu tanesinin yüksek çözünürlüklü görüntüsü Günümüzde piyasada bulunan ticari deniz tuzlarının kimyasal bileşimleri büyük farklılıklar göstermektedir. Ana bileşen sodyum klorür olmasına rağmen, kalan kısım diğer tuzların %0,2 - %10'undan daha az olabilir. Bunlar, doğal deniz suyunda bulunan birçok iz elementin oldukça az miktarı ile birlikte çoğunlukla da kalsiyum, magnezyum ve potasyumun klorür ve sülfat tuzlarıdır. Ticari olarak temin edilebilen tuzun bileşimi değişebilse de, doğal tuzlu suyun iyonik bileşimi nispeten sabittir. Tarihsel üretim [[Dosya:Sea salt, evaporation pond Walvis Bay (2014).jpg|küçükresim|sol|Walvis Bay deniz kenarında tuz buharlaşma havuzu. Kırmızı rengi halofil organizmalar oluşturur.]] Ayrıca bakınız Banyo tuzları Salamura madenciliği Tuzun tarihçesi Kaynakça Kategori:Kimyasal okyanus bilimi Kategori:Yemek tuzu