Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diana Abgar

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Diana Abgar, (d. 12 Ekim 1859 - 8 Temmuz 1937), Ermeni yazar, diplomat ve kısa süreli Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk Japonya Büyükelçisi. Abgar, ilk Ermeni kadın diplomat olmasının yanı sıra, muhtemelen diplomatik görevlere tayin edilmiş olan ilk kadındır. Hayatı Diana Anahid Aghabegyan, (vaftiz ismi Gayane) İngiliz Birmanyası (bugün Yangon, Myanmar), Rangoon'da 12 Ekim 1859'da doğdu. Babası, İran'ın İsfahan şehrinde bir Ermeni mahallesi olan Yeni Culfa'dan Hindistan'a göç eden Hint Ermenisidir. Diana Abgar'ın annesi Avet, İran'ın Şiraz bölgesinde yaşayan Tateos Avetum ailesinden gelmektedir. Diana, yedi çocuklu bir ailenin en genç üyesiydi. Kalküta'da büyüdü ve ilk eğitimini bölgesel bir manastırda aldı. Diana Apgar, akıcı bir şekilde İngilizce, Ermenice ve Hintçe konuşuyordu. İsfahan'da yaşamakta olan ailesi ile aynı bölgede yaşayan Michael Apgar ile evlendi. Güneydoğu Asya'nın bütün bölgelerinde esnaflık ve tüccarlık yapan Apgar ailesi, özellikle likör ithalatı ve ihracatıyla uğraşmaktaydılar. 1881 yılında, işlerini daha da genişletmek için ailecek Japonya'ya taşındılar. Taşındıklarında 5 çocukları vardı ama 3 tanesi hayatta kalabildi. Diana, 67 yaşına geldiğinde görme ve işitme kaybı ile kireçlenme gibi çeşitli fiziksel problemlerle karşılaştı. Bu sağlık sorunları sonucunda 8 Temmuz 1937 tarihinde Yokohama'da hayatını kaybetti. Yabancılar mezarlığında kocasının yanına defnedildi. Tokyo'da bulunan Ermenistan-Japonya Dostluk Topluluğu tarafından hala anılmaktadır. Diplomatik kariyer Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, 28 Mayıs 1918 tarihinde bağımsızlığını kazandıktan sonra, uluslararası alanda hiçbir ülke tarafından tanınmadı. Bununla birlikte 1920 yılında Diana'nın çabaları ile Japonya, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Hamo Ohanjyanyan'ın çabaları sonucunda Diana Abgar, Japonya Fahri Müşaviri oldu. Bunun sonucunda Diana Abgar, ilk Ermeni kadın diplomat oldu ve büyük ihtimalle o yüzyıl içerisinde diplomatik görevlere tayin edilmiş ilk kadın oldu. 1920'de Ermenistan'ın Sovyetleştirilmesiyle birlikte Diana'nın görevleri zorla bitirildi. Çalışmaları Diana'nın erkek çocuğu Japonya'da işleri devralmasından sonra Diana, yardımseverlik, edebiyat ve diplomatik kariyer için daha fazla zaman bulabildi. The Japan Advertiser, The Far East, The Japan gazette ve Armenia (daha sonra New Armenia oldu) gazetelerinde çalıştı. Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan Ermenistan'ın durumu hakkında farkındalık yaratmak için yazılar yazdı. 1920 yılında Ermeni Soykırımı hakkında dokuzdan fazla kitap yazmıştı. Ayrıca emperyalizmin dünya işlerine ve küresel barışa olan etkileri hakkında da kitaplar yazdı. Kaynakça Kategori:1859 doğumlular Kategori:Yangon doğumlular Kategori:1937 yılında ölenler Kategori:19. yüzyıl Ermeni yazarları Kategori:20. yüzyıl Ermeni yazarları Kategori:Ermenistan'ın büyükelçileri Kategori:Japonya büyükelçileri Kategori:Japonya'da ölenler Kategori:Ermeni diplomatlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri