Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diferansiyel kalkülüs

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Matematikte diferansiyel kalkülüs, fonksiyonların girdileri değiştikçe nasıl değiştiklerini konu alan bir kalkülüs alanıdır. Diferansiyel kalkülüsteki ana inceleme nesnesi türevdir. Oldukça yakından ilişkili diğer bir kavram da türetke ya da diferansiyeldir. Bir fonksiyonun, seçilmiş belirli bir girdi değerindeki türevi, fonksiyonun o girdi değeri yakınındaki davranışını tanımlar. Genel olarak, bir fonksiyonun belirli bir noktadaki türevi, fonksiyona o noktadaki en iyi doğrusal yaklaşımı belirler. Türev bulma işlemine "türev almak" (İngilizce: diferansiyasyon) denir. Kalkülüsün temel teoremi gereğince, türev alma işlemi integral alma işleminin tersidir. Türevin ve doğal olarak diferansiyel kalkülüsün tüm sayısal disiplinlerde uygulamalarını görmek mümkündür. Örneğin, fizikte hareket halindeki bir cismin yerdeğişiminin, zamana göre türevi, hız; hızın zamana göre türevi ise ivmedir. Türevler bir fonksiyonun maksimum ve minimumlarını bulmakta da kullanılırlar. Türev barındıran denklemlere diferansiyel denklemler denir ve bu denklemler doğal fenomenlerin tanımlanması açısından temel bir öneme sahiptirler. Türevler ve bunların genelleştirmeleri matematiğin her alanında görülebilir; karmaşık analizden, fonksiyonel analize, diferansiyel geometriden soyut cebire kadar. Türev alma kuralları Yukarıda da değinildiği gibi türev alma, integralin tersidir ve aşağıdaki matematiksel kurallar geçerlidir. 1. Sabit fonksiyonların türevi sıfırdır. ör: f(x) = 3, f'(x) = 0 2. Üstel fonksiyonların türevi aşağıdaki şekilde alınır. (f(x) ^ n)' = n f(x) ^ (n-1) ör: (f^3)' = 3·f2 3. Herhangi bir sabit sayı ile çarpma türevi değiştirmez ör: (a · f(x))' = a·f'(x) 4. Toplama ve çıkarma işlemi türevi değiştirmez ör: (f(x) ± h(x) )' = f'(x) ± h'(x) 5. iki fonksiyonun çarpımının türevi aşağıdaki şekilde alınır: (f·g)' = f'·g + f·g' ör: f(x) = m2 ve g(x) = 3x (f·g) = 6·x·m + 3·m2 6. İki fonksiyonun bölümünün türevi aşağıdaki şekilde alınır: (f/g)' = (f'·g - g'·f)/(g2) ör: f(x) = m2 ve g(x) = 3x için (f/g)' = (f'·g - g'·f)/(g2) = (6·m·x - 3·m2) / (9·x2) 7. Zincir kuralı (f o g)'(x) = (f(g(x)))' = f'(g(x))·g'(x) ör: f(x) = 3x ve g(x) = x2 (f o g)'(x) = (f(g(x)))' = f'(g(x))·g'(x) = 3·x2 ·2x = 6·x3 7. Ters fonksiyonun türevini alma metodu şu şekildedir. f(x) = y olsun. Eğer f, x noktasında tersi alınabilen bir foksiyon ise ve f'(x) ≠ 0 ise o zaman aşağıdaki kural geçerlidir (f^(-1))' (y) = 1 / f'(x) ör: f(x) = 3x ise (f^(-1))(y) = f(x) / 3 olur. (f^(-1))' (y) = 1 / f'(x) = 1/3 tür
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri