Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dıraç Güzeli mozaiği

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Dıraç Güzeli mozaiği MÖ 4. yüzyılın bir polikromatik mozaikdir. Arnavutluk'da keşfedilen en eski ve önemli mozaikdir. Elips şeklinde olan siyah bir arka plan üzerinde bir kadının kafasını gösteriyor. Etrafında çiçekler ve çiçekli motifler var. 1916'da Dıraç'de keşfedildi ve 1982'den beri Tiran'daki Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi'nde sergileniyor. Tarih Mozaik MÖ 4. yuzyılın ikinci yarısında özel ve lüks bir banyonun dekoratif zemini olarak o zamanlar Epidamnos olarak tanınan Dıraç'da yapılmış. Mozaik 1916'de Birinci Dünya Savaşı sırasında Dıraç'ın Avusturya-Macaristan kuvvetleri tarafından işgal edildiğinde keşfedildi. Savaş sonrası Dıraç Güzeli mozaiği kapatıldı. Ancak 1947’de Dıraç’lı bir arkeolog Vangjel Toçi tarafından yeniden keşfedildi. Sanat tarihi dünyasında ancak 1959'dan sonra yaygın olarak tanınmıştır. 1982 yılında mozaik, Dıraç'dan dikkatlice taşındı ve bugün hâlâ Tiran'daki Ulusal Tarih Müzesi'nde görülebilir. Mozaik açıklaması 2400 yıl önce yapılan Dıraç Güzeli mozaiği olarak bilinen mozaik yaklaşık dokuz metrekarelik bir yüzeye sahipdir. Mozaik işlenmemiş renkli çakıl taşlarından yapılmış ve hala oldukça iyi durumda. Helenistik sanatın İlirya sanatının yerel motifleriyle birleştiği Antik Çağ dönemin önemli bir örneğini olduğu düşünülüyor. Bir zamanlar Eski Makedonya'nın bir parçası olan Pella'da keşfedilen aynı döneme ait olan mozaikleri andırıyor. The woman portrait Mozaikte gösterilen konu hakkında en az iki teori var. Tarihçi ve arkeolog Dr. Moikom Zeqo'nın teorisine göre mozaikdeki kadının Güney İtalya ve Puglia'da bulunan amforaların üzerinde bulunan bir arketip ile aynıdır. Ona göre, Dıraç Güzeli mozaiği Girit tanrıçası İlithiya'yı temsil eder. Dıraç'in Arkeoloji Müzesi başkanı olan arkeolog Dr. Afrim Hoti ise kadının portresinin muhtemelen avcılık tanrıçası Artemis'in bir arkadaşı olan Aura olduğunu öne sürüyor. Teknik Mozaik opus vermiculatum tekniği kullanılarak yapıldı, böylece koyu siyah arka plan ile kontrast oluşturan tesseralar kullanılarak şekillerin etrafına hafif bir taslak çizilidir. Farklı renklerden oluşan nehir çakılları büyük bir ustalık ile birbirine yapıştırılmış. Portrenin plastik etkisi, modelde sıra dışı bir beceriye sahip olan biri tarafından birkaç beyaz çakıl taşın verdiği nüans ile elde ediliyor. Oysa siyah çizgiler sadece portrenin temel özellikleri için kullanılıyor. Kaynakça Kategori:Arnavutluk'ta arkeoloji Kategori:MÖ 4. yüzyılda eserler Kategori:Helenistik sanat Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri