Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diyofantus denklemi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Diophantus denklemi diğer bir adıyla Diophantine denklemleri adını M.S. 3. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Antik Yunan matematikçilerden Diophantus'dan alan değişkenleri ve katsayıları tam sayılar olan denklemlerdir. Diophantus Arithmetika adlı sadece 6 cildi günümüze ulaşan çalışmasında 130 denkleme (bugün Diophantus denklemleri olarak adlandırılan) ve bunların çözümlerine yer vermiştir. Doğrusal Diophantus Denklemleri Basit doğrusal diophantus denklemine örnekler aşağıdaki gibi verilebilinir; Örnek 1.1 Bu eşitlikte her bir x değeri için tek bir y çözümü vardır . Bu eşitliğin çözüm kümesi; (X, 1 − X) şeklindedir her X ∈ Z için Örnek 1.2 Bu defa x'in herhangi bir tam sayı olamayacağı fakat sadece tek sayı olabileceği görülüyor . Bu eşitliğin çözüm kümesi; (1-2y, y) şeklindedir her y ∈ Z için Örnek 1.3 Bu eşitliğin çözüm kümesi boş kümedir. Her ve tam sayı seçimi için bu denklemin sol tarafı her zaman 3'ün katı olduğu halde sağ tarafı hiçbir zaman 3'ün katı olamaz. Genel Doğrusal Diophantus denklemi Şeklindedir. Burada a, b ve c tam katsayılar ve tam sayı değişkenlerdir. Diğer Örnekler Pisagor Denklemi Genel bir örnek Pisagor denklemidir (Bakınız; Pisagor teoremi ) Örnek 2.1.1 Burada tam sayıları dik üçgenin kenar uzunluklarını da temsil ettiği için Pisagor üçlemi olarak da adlandırılır. Fermat Denklemi (Bakınız; Fermat'nın son teoremi ) Örnek 2.2.1 , n > 2 Bu eşitliğin tam sayı değişkenlerinden en az birinin 0 olması durumu dışında çözümü yoktur. Pell'in Denklemi Bakınız Pell denklemi Bu denklem adını 17. yüzyıl İngiliz Matematikçi John Pell'den alır. Örnek 2.3.1 , n>0 ve n tam sayısı tam kare değildir Ayrıca bakınız Fermat'nın son teoremi Pisagor teoremi Arithmetika Diophantus Kaynakça Genel Kaynakça "Diophantine Equation". 30 Ekim 2012 tarihinde http://mathworld.wolfram.com/DiophantineEquation2ndPowers.html adresinden "Diophantine Equation". 30 Ekim 2012 tarihinde http://planetmath.org/encyclopedia/DiophantineEquation.html adresinden "Diophantine Equation". 30 Ekim 2012 tarihinde http://www.math.umass.edu/~gunnells/talks/abc.pdf adresinden
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri