Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Doğa bilimleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Doğa bilimleri, doğa olayları ile ilgilenen bilimlerdir. Konusu doğal gerçekliktir (realite). İnsan düşüncesinden bağımsız olarak var olan her şey doğal gerçekliktir. Fizik başta olmak üzere, maddeyi inceleyen kimya, canlıyı inceleyen biyoloji, gök cisimlerini inceleyen gökbilim ve Yerküre'yi inceleyen yerbilim, doğa bilimlerinin temel alanlarıdır. Bilimde, doğa bilimleri akılcı çalışma ya da yasaların doğal kurallarından oluşur. Terim, toplumsal bilimler ile bilimsel yöntemlerin insan davranışları üzerine uygulanması ve formal bilimler ile bilimsel yöntemlerle doğayı çalışan farklı yöntemleri kullanmasıyla ayrılır. [[Dosya:Michelson-Morley experiment (en).svg|sağ|küçükresim|Michelson–Morley deneyi ışık geçiren bir eterin içinden ışığın yayılmayacağını kanıtlamak için düzenlenmişti. Bu 19. yüzyıl kavramının yerine daha sonra Albert Einstein'ın özel görelilik kuramı geçirildi.]] Doğa bilimleri olgusaldır. Doğada her an varolabilen olaylar zincirlerini, olguları inceler. Olgular arasındaki neden-sonuç ilişkisini inceleyerek doğanın yasalarına ulaşır. Olgusallık, deney ve gözlem yolu ile ulaşılan yasaları yine deney ve gözlem ile doğrulamaktır. Doğa bilimleri tümevarım yöntemini kullanır. Tek tek olaylardan ve olgulardan hareket edilerek genel doğa yasalarına ulaşılır. Doğa bilimleri açıklayıcıdır. Amacı sadece anlamak değil, ayrıca açıklamaktır. Açıklama; bir olgu veya varlığı meydana getiren temel öğeleri, anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktır (kuram). Doğa bilimleri anladığı her gerçekliği tanım, yasa veya formül ile açıklamalıdır. Kısa bakış Doğa bilimlerini, Amerikan kimyager Gilbert Lewis ve Amerikan fizikçi kimyager Merle Randall,'ın 1923 yılında Termodinamik – ve Kimyasal Maddelerin Serbest Enerjisi' adlı ünlü yazılarıyla üç büyük dala ayırmışlardır: Mekanik, Elektrodinamik, ve Termodinamik Açıklama Doğa bilimleri geliştirilmiş bilimlerin temelidir. Bununla beraber doğa ve geliştirilmiş bilimler, sosyal bilimleri ve insanlığı bir elde, teoloji ve sanatları diğer elde tutarak gelişmişlerdir. Matematik, istatistik ve bilgisayar bilimleri doğa bilimlerinden değildir, fakat doğa bilimleri olmadan temel hatlarını karşıyalabilirler. Bu kullanımın yanında kelime daha eskilerde, günlük anlamıyla doğal tarihi karşılamak için kullanılmıştır. Bu anlamıyla, "doğa bilimleri" biyolojik bilimlerin yerine kullanılabilmiştir. Doğa bilimleri Astronomi Biyoloji Botanik Zooloji Embriyoloji Sitoloji Mikrobiyoloji Moleküler biyoloji Genetik Morfoloji Taksonomi Ekoloji Anatomi Histoloji Toksikoloji Biyokimya Kimya Organik kimya Analitik kimya Nükleer kimya İnorganik kimya Elektrokimya Fizikokimya Biyokimya Malzeme bilimi Yer bilimleri Jeoloji Jeofizik Jeodezi Hidroloji Meteoroloji Pedoloji Litoloji Jeomorfoloji Coğrafya Okyanusbilim Toprakbilim Fizik Termodinamik Optik Manyetizma Atom Fiziği Nükleer fizik Katıhal fiziği Dış bağlantılar Doğa bilimleri - Cambridge Üniversitesi Doğa bilimleri tarihi ve teknolojisi Doğa bilimleri hakkında kitaplar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri