Marketlerde yerli tohum domatesler yetiştiriliyor. Sorun, bu domateslerin şekil şemal olarak tüketiciye hitap etmemesi. Şıkır şıkır, kıpkırmızı, aynı boyutlarda domates mi yoksa büyüklü küçüklü, şekli azcı bozuk, üzerinde hafif yeşilleri olan mı tercih edersiniz? Yerli domatesler dayanıksız. Tarladan toplandıktan sonra sevki ve satışı için çok kısa bir zaman var, hemen bozulmaya başlıyor. Genetiği değiştirilmiş tohumlarda böyle bir sorun yok, tedarik zincirine uygun, en az iki kat daha fazla dayanıyor. Bu da satıcının karını maksimize ediyor.
Yerli üretici gider lokal marketlere verir, pazarda son satıcıya verir veya kendi satar ve fiyatı pahalıdır. Çünkü üretim maliyetleri de diğerine göre fazladır. Aradan komisyoncu, halci gibi adamlar çıkarsa ve ürünün tüketiciye ulaşma zamanı kısalırsa belki adama gibi meyve sebze yiyebiliriz.
Edit: Kayınpederim domates üreticisi, kendisi belki de 40 yıldır tohumdan, fide üretir. Tohumlarını da hiç değiştirmez. Yani 40 yıldır domateslerin başına bir iş gelmemiş olup hibrit veya genetiği değişilmiş bir durum yoktur. Büyük üreticiler hazır fide alır eker. Ürettiği domateslerin tadının güzelliğini domates festivali jürisi tarafından her sene ilk 3'e sokulduğunda tahmin edebilirsin.
Hibrit tohumlar yeşilken toplanıp, yolda kızarsın denebilir ama bizim ürettiklerimiz için bu geçerli değildir. Yeşilken toplarsanız tadı tuzu olmayan ham domates yersiniz. Kızarınca toplarsanız da çok az zamanınız var tüketiciye ulaştırmak için. Sattığınız satarsınız, satılmayan mis gibi domatesler salçalık olur. Kazan kurup ateşte salça yapılır. Katma değerli olarak satılsa da çok zahmetli bir iş. Şuan birlikte organik domates arge'si yapıyoruz. İnşallah istediğimizi elde edince direk olarak organik domates salçasını pazara sunacağız.
Yerli üretici gider lokal marketlere verir, pazarda son satıcıya verir veya kendi satar ve fiyatı pahalıdır. Çünkü üretim maliyetleri de diğerine göre fazladır. Aradan komisyoncu, halci gibi adamlar çıkarsa ve ürünün tüketiciye ulaşma zamanı kısalırsa belki adama gibi meyve sebze yiyebiliriz.
Edit: Kayınpederim domates üreticisi, kendisi belki de 40 yıldır tohumdan, fide üretir. Tohumlarını da hiç değiştirmez. Yani 40 yıldır domateslerin başına bir iş gelmemiş olup hibrit veya genetiği değişilmiş bir durum yoktur. Büyük üreticiler hazır fide alır eker. Ürettiği domateslerin tadının güzelliğini domates festivali jürisi tarafından her sene ilk 3'e sokulduğunda tahmin edebilirsin.
Hibrit tohumlar yeşilken toplanıp, yolda kızarsın denebilir ama bizim ürettiklerimiz için bu geçerli değildir. Yeşilken toplarsanız tadı tuzu olmayan ham domates yersiniz. Kızarınca toplarsanız da çok az zamanınız var tüketiciye ulaştırmak için. Sattığınız satarsınız, satılmayan mis gibi domatesler salçalık olur. Kazan kurup ateşte salça yapılır. Katma değerli olarak satılsa da çok zahmetli bir iş. Şuan birlikte organik domates arge'si yapıyoruz. İnşallah istediğimizi elde edince direk olarak organik domates salçasını pazara sunacağız.