Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dondurulmuş gıda

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
upright=1.36|küçükresim|Dondurulmuş ürünler satışı Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır. Gıda endüstrisinde iki süreç vardır: mekanik ve kriyojenik (veya flaş dondurma). Donma kinetiği, gıda kalitesini ve dokusunu korumak için önemlidir. Daha hızlı dondurma, daha küçük buz kristalleri üretir ve hücresel yapıyı korur. Kriyojenik dondurma, 196°C (−320°F) düşük nitrojen sıcaklığı nedeniyle mevcut en hızlı dondurma teknolojisidir. Ev tipi mutfaklarda modern zamanlarda yemeklerin muhafaza edilmesi, ev tipi buzdolabı dondurucular kullanılarak sağlanır. Dondurulmuş ürünler herhangi bir ilave gıda korumasına ihtiyaç duymazlar, çünkü yiyeceklerin sıcaklığı −9,5°C'nin (15°F) altında olduğunda mikroorganizmalar yetişmez. Gıdaların uzun süreli muhafazası, daha düşük sıcaklıklarda bile gıda depolaması gerektirebilir. Tatsız ve kokusuz bir stabilizatör olan karboksimetilselüloz (CMC), tipik olarak donmuş gıdaya eklenir, çünkü ürünün kalitesini bozmaz. Tarihi Doğal gıda dondurma (kış donlarından yararlanan) yüzyıllarca soğuk iklimlerde kabileler tarafından kullanılıyordu. 1929'dan itibaren modern dondurma yöntemlerinin mucidi olan Clarence Birdseye, Amerikan halkına "flaş dondurma" getirdi. Birdseye ilk olarak 1912 ve 1916'da Labrador'a kürk tutuş seferleri sırasında yiyeceklerin dondurulmasıyla ilgilenmeye başladı. Yerlilerin gıdaları korumak için doğal dondurma kullandıklarını gördü. İzlanda Su Ürünleri Komisyonu, sanayide inovasyonu başlatmak için 1934 yılında kuruldu ve balıkçıların avlarını çabuk dondurmaya başlaması için cesaretlendirdi. Teknoloji Dondurulmuş gıda pazarı gibi, dondurma tekniği de daha hızlı, daha verimli ve daha uygun maliyetli hale geliyor. Mekanik dondurucular gıda endüstrisinde ilk kullananlardı ve donma / soğutma hatlarının büyük çoğunluğunda kullanılıyorlardı. Sistemin etrafındaki ısıyı gıda ürününden çeken bir soğutucu, normalde amonyak dolaştırarak çalışırlar. Bu ısı daha sonra bir kondansatöre aktarılır ve hava veya suya dağıtılır. Soğutucu akışkanın kendisi, şimdi yüksek basınçlı, sıcak bir sıvı, bir buharlaştırıcıya yönlendirilmektedir. Bir genleşme vanasından geçerken, soğutulur ve daha sonra gaz halindeki bir havanın içine buharlaşır. Şimdi düşük basınçlı, düşük sıcaklıkta bir gaz tekrar, sisteme yeniden girebilir. Kriyojenik veya (flaş dondurma) daha yeni bir gelişmedir, ancak dünyanın birçok yerinde lider gıda üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Kriyojenik ekipman, doğrudan gıda ürününe uygulanan çok düşük sıcaklıkta gazlar - genellikle sıvı nitrojen veya katı karbondioksit kullanır. Paketleme Dondurulmuş gıda ambalajı, dolum, sızdırmazlık, donma, depolama, nakliye, çözdürme ve sık sık pişirme sırasında bütünlüğünü korumalıdır. Donmuş yiyeceklerin bir mikrodalga fırında pişirildiği gibi, üreticiler doğrudan dondurucudan mikrodalgaya gidebilen ambalajlar geliştirdiler. 1974 yılında ilk diferansiyel ısıtma kabı (DHC) tanıtıltı. Bir DHC, dondurulmuş gıdaların doğru miktarda ısı almasını sağlamak için tasarlanmış bir metal kılıfıdır. Manşonun etrafında çeşitli büyüklükteki delikler konumlandırılmıştır. Tüketici, dondurulmuş yemeği en çok ihtiyaç duyulan sıcaklığa göre kovanın içine koyardı. Bu, uygun pişirme sağladı. Bugün dondurulmuş gıdaların paketlenmesi için birçok seçenek var. Kutular, kartonlar, torbalar, poşetler, poşet torbalar, kapaklı tepsiler ve tavalar, kristalize PET tepsiler, kompozit ve plastik kutular bulunuyor. Bilim adamları sürekli dondurulmuş gıda ambalajlarının yeni yönlerini araştırıyorlar. Aktif ambalaj, bakteri veya diğer zararlı türlerin varlığını aktif olarak algılayabilen ve nötralize edebilecek bir dizi yeni teknoloji sunmaktadır. Aktif ambalajlar raf ömrünü uzatabilir, ürün güvenliğini koruyabilir ve gıdaların daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir. Aktif ambalajın çeşitli işlevleri araştırılmaktadır: Oksijen tutucular Zaman Sıcaklık Göstergeleri ve dijital sıcaklık veri kaydedicileri Antimikrobiyal Karbondioksit kontrolörleri Mikrodalga fırlatıcılar Nem kontrolü: Su aktivitesi, Nem buharı geçirme oranı vb. Lezzet arttırıcılar Koku üreticileri Oksijen geçirgen filmler Oksijen jeneratörleri Kaynakça Ayrıca bakınız Gıda depolama Biyokoruma Konserve Kürleme Gıda kurutma fermantasyon Dondurarak kurutma Biyokoruma Konserve Kategori:Hazır yemek Kategori:Yemek saklama Kategori:Gıda koruma
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri