Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Donohue sendromu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Donohue sendromu (diğer adıyla Leprechaunizm; Patterson–Davis sendromu), otosomal resesif yolla aktarılan, nadir bir kalıtsal sendromdur. Leprechaunizm ismi, hastalıktan muzdarip olanların çoğu kez elfvari özelliklere sahip olmaları ve olağandan küçük olmalarından gelir (cüce cin sendromu). Ön planda, insülin reseptör defektine bağlı insülin resistansı bulguları saptanır. Pankreasta adacık beta hücrelerinin hiperplazisi nedeniyle kan insülin düzeyi yüksektir (hiperinsülinemi). Spontan abortus ve bebek ölümü riski oldukça yüksektir. Sunuş Cücelik düzeyinde genel gelişme geriliği vardır. Gözler iridir ve peri yüzü izlenimi alınır. Düşük seviyeli kulak, genişlemiş burun delikleri, büyük ağız açıklığı büyük (makrostomi) ve kalın dudaklar önemli bulgulardır. Dişeti büyümeleri (gingival hiperplazi) belirgindir. Lenf düğümlerinin sayısı azdır. Karaciğerde fibrozis ve safra stazı bulguları vardır. Memelerde hiperplazi, büyük penis ya da klitoris, kistik ovaryumlar saptanır. Aşırı kıllanma (hipertrikoz), deride acanthosis nigricans’lar ve ince bir subkutan yağ dokusu bulguları izlenir. Kas dokusu yeterince gelişemez. Eller ve ayaklar büyüktür. Bozukluğa neden olan mutasyon insülin alıcısını etkilediği için, hasta olanlar insülin insüline dirençlidirler. Buna ek olarak, hipoglisemi ve hiperinsulinemi (kanda çok yüksek seviyede insülin olması) gözlenmektedir. Bozukluk aynı zamanda deri altındaki adipoz dokusunun ciddi bir biçimde azalmasına da neden olur. (Hastaların alışılmadık dış görünümüne bu da neden olmaktadır). Hastalığın bir ölçüde insülin direnci olan ama normal gelişme ve deri altı yağ dağılımının göründüğü daha ılımlı bir biçimi de bilinmektedir. Aynı genin daha az şiddetli bir mutasyona maruz kalmasıyla oluşur. Kalıtım [[Dosya:autorecessive.svg|küçükresim|sağ|Donohue sendromu otozomal çekinik olarak aktarılır.]] Donohue sendromu otozomal çekinik kalıtsal bir bozukluktur. Bozukluğa neden olan mutasyonlar reseptör moleküllerin üretiminden sorumlu INSR geninin (insülin alıcısı) kodu içindeki pasif kısa kollu 19. (19p13.2) kromozomdadırlar. İnsülin alıcısının işlevselliğini bozan herhangi bir mutasyon benzer etkilere sahip olacağından, hastalıktan sorumlu olabilecek birkaç mutasyon vardır. INSR geni, 1382 amino asitten oluşan bir protein için 22 ekson kodlaması içeren 120000 baz çifti üzerindedir. İntronların bazıları hücrenin çeşidine bağlı olarak uç uca eklenebilir ya da eklenmeyebilir. Etimoloji Donohue sendromu ilk olarak 1948'de Kanadalı patolog William L. Donohue (1906-) tarafından tanımlandı. Leprechaunizm ismi, bazı hasta ebeveynleri tarafından küçük düşürücü algılandığı için tamamen terk edildi. Ayrıca bakınız Rabson-Mendenhall sendromu Patterson pseudoleprechaunizm sendromu Williams sendromu Kaynakça Kategori:Otozomal resesif hastalıklar Kategori:Nadir hastalıklar Kategori:Sendromlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri