Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

DORIS (jeodezi)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|sağ|Dionysos, Yunanistan'da DORIS_(jeodezi) DNO yer istasyonu (işaret feneri) UHF verici anteni. Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) (Türkçe: Uydu Doppler Orbitografi ve Tümleşik Radyo konumlandırma) bir Fransız uydu (örn TOPEX/Poseidon) yörüngelerinin konumlandırma için belirlenmesinde kullanılan sistem. İlkesi Yer tabanlı radyo fenerleri uydular tarafından alınır bir sinyal yayarlar. Bu diğer GNSS ile ters şekilde yapılandırılmışken, vericiler uzay-kaynaklı ve alıcıları Dünya'nın yüzeyine yakın çoğunluğundadır. Sinyalin frekans kayması uydu (Doppler etkisi) hareketine neden olduğunda gerçekleşir. Bu gözlemle, uydu yörüngeleri kaynaktan, yer pozisyonları, aynı zamanda diğer parametreleri elde edilebilir. Örgütü DORIS Fransız Uzay Ajansı (CNES) tarafından başlatılmış bir Fransız sistemidir ve Toulouse'dan işletilmektedir. Yer bölümü Zemin bölümü, yer üzerinde eşit dağıtılan ve yörünge tayininde iyi bir kapsama sağlamak için yaklaşık 50-60 istasyondan oluşur. İstasyonu sadece bir sinyal yayar, ancak herhangi bir bilgi almaz, çünkü bir işaret kurulumu için sadece elektrik gereklidir. DORIS işaretleri iki UHF frekansı olan, 401,25MHz ve 2.036,25MHz frekansları uydulara iletir. Uzay bölümü (uydular) küçükresim|sağ|OSTM/Jason-2 uydusunda yerleşik yüklü DORIS anten ve alıcısı. DORIS alıcıları ile donatılmış en bilinen uydular altimetre uyduları TOPEX / Poseidon, Jason 1 ve Jason 2 bulunmaktadır. Onlar okyanus yüzeyini yanı sıra akımlarını ya da dalga yüksekliklerini gözlemlemek için kullanılır. DORIS yaklaşık 2cm bir yörünge doğruluğuna katkıda bulunur. Diğer DORIS uydularından Envisat, SPOT, HY-2A ve Cryosat-2 uyduları bulunmaktadır. Konumlandırma Dışında yörünge tayini, DORIS gözlemleri yer istasyonlarının konumlandırılması için kullanılır. Doğruluk, GPS ile biraz daha düşüktür, ancak yine de Uluslararası Yersel Referans Çerçevesine (ITRF) katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bakınız Hayyam Uydusu Kaynakça G. Seeber: Satellite Geodesy. De Gruyter-Verlag, 2. Auflage (590p.), Berlin 2003 Kategori:Jeodezi Kategori:Okyanus bilimi Kategori:Yapay uydular
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri