Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dpon-chen

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|upright=1.36| Tibet yönetimi, Yuan Hanedanı döneminde, Budist ve Tibet İşleri Bürosu (Xuanzheng Yuan) olarak bilinen üst düzey departman altında yer almaktaydı. Dpon-chen veya pönchen (Çince: 本钦), Tibetçe'de "büyük otorite" veya "büyük yönetici" anlamına gelir ve 13 ile 14. yüzyıllarda Tibet'in Yuan Hanedanı tarafından idare edildiği dönemde yönetim merkezi Sakya Manastırı'nda bulunan Tibet'in genel valisine verilen isimdir. Moğol İmparatorluğu'nda dpon-chen ofisi 1260'lı yıllarda kuruldu ve Yuan hanedanının Moğol imparatorlarına hizmet eden bir Tibet hükümeti olarak işlev gördü. Moğollar, Hanbalık (günümüzdeki adıyla Pekin) şehrinde hem Tibet topraklarını yöneten hem de Budist rahipleri denetleyen Budist ve Tibet İşleri Bürosu olarak bilinen bir devlet kurumu kurdu. Bu departmanın amaçlarından biri, Sakya Lama (örn. Drogön Chögyal Phagpa ) Tibet dışındayken Tibet'i yönetecek bir dpon-Chen seçmekti. Dpon-chen'ler iktidardaki Sakya Lama tarafından aday gösterilen ve Moğol imparatoru tarafından onaylanan Tibetliler arasından seçilmiştir. Yuan Hanedanı'nın, 14. yüzyılın ortalarında gerilemesiyle birlikte, Tibet'te Tai Situ Changchub Gyaltsen, Sakya yönetimini devirmiş ve dpon-chen sisteminin oratadan kaldırarak Phagmodrupa Hanedanlığını kurmuştur. Ayrıca bakınız Sakya (Tibet Budist okulu) Tibet hükümdarlarının listesi Dipnotlar Kategori:Unvanlar Kategori:Tibet tarihi Kategori:Sakya
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri