Dünya Kitap Ödülleri, Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana her yıl verilen edebiyat ödülleridir. Ödül alanlar 2010'lar 2010 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Hayatın En Mutlu An'ı (Yazar: Erendiz Atasü, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Çevengur (Yazar: Andrey Platonov, Çevirmen: Günay Çetao Kızılırmak, Yayınevi: Metis Yayınları) ve Oblomov (Yazar: İvan Aleksandroviç Gonçarov, Çevirmen: Sabri Gürses, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Altın Kitaplar Yayınevi Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Artun Ünsal Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Musa Dağdeviren Altın Sayfa Edebiyat Ödülü: Türk Sinema Tarihi (Yazar: Fikret Hakan, Yayınevi: İnkılap Kitabevi) Onur Ödülü: Işıkla Karanlık Arasında (Yazar: Lütfi Akad, Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları) 2011 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Az (Yazar: Hakan Günday, Yayınevi: Doğan Kitap) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Sunset Park (Yazar: Paul Auster, Çevirmen: Seçkin Selvi, Yayınevi: Can Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Günışığı Kitaplığı Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: İstanbul Hatırası (Yazar: Ahmet Ümit, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Türk Kahvesi Kitabı (Editör: Emine Gürsoy Naskali Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Baylan Pastaneleri'nin sahibi Harry Lenas 2012 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Sultanı Öldürmek (Yazar: Ahmet Ümit, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Almanca Dersi (Yazar: Siegfried Lenz, Çevirmen: Ayşe Sarısayın, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Kırmızı Kedi Yayınları Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Kadıköy Cinayetleri: Bir Başkomiser Galip Polisiyesi, (Yazar: Çağatay Yaşmut, Yayınevi: Oğlak Yayınları) Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Yemek Kültürü – Yorumlar ve Sistematik Dizin (Yazar: Marianna Yerasimos, Yayınevi: Kitap Yayınevi) Türk Mutfağı Emek Ödülü: Kâmil Toygar ve Nimet Berkok Toygar 2013 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Çıplak ve Yalnız (Yazar: Hamdi Koç, Yayınevi: Doğan Kitap) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Maya'nın Günlüğü (Yazar: Isabel Allende, Çevirmen: İnci Kut, Yayınevi: Can Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Doğan Kitap Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Ateş Etme İstanbul (Yazar: Celil Oker, Yayınevi: Altın Kitaplar) Polisiye Edebiyat Özel Ödülü: Labirent Yayınları Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü (Yazar: Nevin Halıcı, Yayınevi: Oğlak Yayınları) 2014 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Köpekler İçin Gece Müziği (Yazar: Faruk Duman, Yayınevi: Can Yayınları) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Dorian Gray'in Portresi (Yazar: Oscar Wilde, Çevirmen: Ülker İnce, Yayınevi: Everest Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Sel Yayıncılık Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Maktulün Şansı (Yazar: Algan Sezgin Türedi, Yayınevi: April Yayıncılık) ve Karanlıkta İki Ceset (Yazar: Suphi Varım, Yayınevi: Labirent Yayınları) Polisiye Edebiyat Onur Ödülü: Osman Aysu Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Çukulata: Çikolatanın Yerli Tarihi (Yazar: Saadet Özen, Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları) Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Mehmet Yaşin 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir (Yazar: Ahmet Büke, Yayınevi: on8 Yayınları) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Hadula: Bir Ada Öyküsü (Yazar: Aleksandros Papadiamantis, Çevirmen: Yasemin Aydın, Yayınevi: Jaguar Kitap) Yılın Yayınevi Ödülü: Alakarga Sanat Yayınları Saygı Ödülü: Sennur Sezer Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Bir Ceset, Bir Söz (Yazar: Gülce Başer, Yayınevi: Remzi Kitabevi) Polisiye Edebiyat Emek Ödülü: Sevil Atasoy Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: İstanbulum, Tadım–Tuzum: Bir Varmış Bir Yokmuş (Yazer: Meri Çevik Simyonidis, Yayınevi: İstos Yayınları) Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Marianna Yerasimos 2016 Yılın Telif Kitabı Ödülü: 100 Şarkıda Memleket Tarihi (Yazar: Murat Meriç, Yayınevi: Ağaçkakan Yayınları) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Mary Stuart (Yazar: Stefan Zweig, Çevirmenler: Kasım Eğit ve Yadigar Eğit, Yayınevi: Can Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Karakol Cinayetleri (Yazar: Armağan Tunaboylu, Yayınevi: Oğlak Yayınları) Polisiye Edebiyat Teşvik Ödülü: Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek (Yazar: Harun Candan, Yayınevi: İletişim Yayınları) Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: verilmedi Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Feyzi Halıcı Gastronomi Kültürüne Katkı Özel Ödülü: Sofra Dergisi 2017 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Dokunmadan (Yazar: Nermin Yıldırım, Yayınevi: hep kitap) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Finnegan Uyanması (Yazar: James Joyce, Çevirmen: Fuat Sevimay, Yayınevi: Sel Yayıncılık) Yılın Yayınevi Ödülü: Siren Yayınları Elli Yılın Emeği Ödülü: Selim İleri Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Kan ve Gül: Bir Kara Dejavu (Yazar: Alper Canıgüz, Yayınevi: April Yayıncılık) Polisiye Edebiyat Teşvik Ödülü: Leopold’un Sabunu (Yazar: Berkan M. Şimşek, Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları) Polisiye Edebiyata Katkı Ödülü: Kara Hafta İstanbul Festivali Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: 1880 Yeni Yemek Kitabı (Yazar: Özge Samancı, Yayınevi: Çiya Yayınları) Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Prof. Dr. Günay Kut ve Turgut Kut 2022 Yılın Telif Kitabı Ödülü: Ülker Abla (Yazar: Nermin Yıldırım, Yayınevi: Everest) Yılın Çeviri Kitabı Ödülü: Küçük Bir Ayrıntı (Yazar: Adania Shibli, Çevirmen: Mehmet Hakkı Suçin, Yayınevi: Can Yayınları) Yılın Yayınevi Ödülü: Kronik Kitap Yılın Telif Polisiye Kitabı Ödülü: Ecel Çiçekleri (Yazar: Elçin Poyrazlar) Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü: Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı Bir Yemek Antropolojisi (Yazarlar: Kübra Sultan Yüzüncüyıl, Aynülhayat Uybadin, Arif Bilgin, Suavi Aydın) Gastronomi Kültürü Emek Ödülü: Ebru Baybara Demir Gastronomi Jürisi Özel Ödülü: Ali Ekber Yıldırım Kaynakça Kategori:Edebiyat ödülleri