Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dünya truvalısı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Dünya Truvalısı Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesinde dönen iki asteroide verilen addır. Truvalı Astronomide Truvalı (veya trojan) gezegen ile aynı yörüngeyi paylaşan asteroit anlamına gelir. Bu gibi asteroitler Lagrange noktası denilen ve biri gezegen dönüş yolunda gezegenden önce, diğeri ise gezegenden sonra olmak üzere L4 ve L5 olarak kodlandırılan noktalarda yer alırlar. L4 (veya L5), gezegen ve Güneş bir sanal eşkenar üçgen oluştururlar . Dolayısıyla bu noktaların gezegenden ortalama uzaklıkları gezegen - Güneş uzaklığına eşittir. Jüpiter gezegeninin Truvalı asteroitleri uzun süredir bilinmektedir. Gözlem koşullarının iyileşmesiyle diğer gezegenlerin de Truvalıları bulunmaya başlanmıştır. Dünya Truvalıları küçükresim|2010 TK Yeşil çember içide Dünya Truvalılarını izlemek güçtür. Ortalama uzaklıkları astronomik birim kadar olduğu için bu uzaklıktan gözlenmeleri için çok güçlü gözlem araçlarına ıhtiyaç duyarlar. Üstelik L4 ve L5 noktaları Güneş’e göre 60 derece açıda oldukları için bu noktalar gecenin ancak bir kısmında görünebilirler. Gözlemler genellikle uzay araçlarından yapılmaktadır. Dünya’nın ilk Truvalısı 2010 yılında, ikincisi ise 2020 yılında bulundu. Her iki Truvalı da L4 noktasında yani dönüş yönünde Dünya’nın önünde yer almaktadır. Bu Truvalılara 2010 TK ve 2020 XL adları verilmiştir. L5 noktasında ise henüz Truvalı bulunamamıştır. 2010 TK Mutlak parlaklığı 20.8 olan bir asteroittir. Çapının 300 metre kadar olduğu tahmin edilmektedir. Kütle çekim kuvveti ise Dünyanın 20000 de biri kadardır. Güneşe ortalama uzaklığı Dünya kadar olmakla birlikte L4 noktası çevresinde hareket ettiğinden uzaklık 0.81 astronomik birim ve 1.19 astronomik birim arasında değişir. 2020 XL Mutlak parlaklığı 20.18 olan bir asteroittir. Çapı henüz belirlenememiş olmakla birlikte 250-550 metre arasında olduğu sanılmaktadır. Güneş'ten uzaklığı 1.389 astronomik birim ile 0.6133 astronomik birim arasında değişmektedir. Henüz yeni bulunmuş bir asteroit olduğu için fazla incelenememiştir. Hatta, Dünya Truvalısı olduğu bile tescil edilmemiştir. Kaynakça Kategori:Astronomi Kategori:Asteroitler Kategori:Truva (gök cismi)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri