Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Duygu sosyolojisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Berlin_Wall_,_East_Side_Gallery_(_Ank_Kumar,_Infosys_Limited)_16.jpg|alt=My God, Help Me to Survive This Deadly Love - a picture of Leonid Brezhnev and Erich Honecker in a socialist fraternal kiss.|küçükresim|upright=1.59| Leonid Brejnev ve Erich Honecker arasında gerçekleşen sosyalist kardeşlik öpücüğü.]] Duygu sosyolojisi, insani duyguların incelenmesini ele alarak, sosyolojik teoriler ve tekniklerden yararlanır. Sosyoloji modernleşmenin getirdiği olumsuz faktörler incelemek için ortaya çıktığından, birçok alt dalı da duygularla ilgilenmektedir. Duygularla ilgilenen birçok araştırma bulunmaktadır, örnek olarak Georg Simmel, kentselleşmenin bireyler üzerindeki etkisini araştırırken, Karl Marx ise kapitalizmin insan varlığına zarar verdiğini belirtti. Teori Duygular, sosyal hayat içerisinde etkileşimden etkilenerek ortaya çıkar ve sosyoloji içerisinde minimum inceleme alanı olarak kendine yer bulur. Sosyoloji alanında manipüle edilebilen "duygular", farklı amaçlar için kullanılabilir. Kültürel sınıflaşmayı incelerken, bu sınıfın oluşmasına neden olan tiksinme, küçük görme duygularını ele almak gerekir. Bireyler toplum içerisinde, toplum kurallarına ve ahlak kurallarına göre duygularımızı düzenlemeye çalışırız. Bu yüzden ortaya çıkan grup etkileşim sistemi de, duyguların toplum içerisindeki gelişimini ve gerilim halindeki tepkileri incelemek için ortaya çıkmıştır. Etnometodoloji, kuralların bilerek ihlal edilmesi sonucunda günlük ilkeler ile duygusal bağlılıkların birbirine bağlı olduğunu dile getirdi. Örneğin yapılan bir çalışmada, iki gruba ayrılan öğrenciler incelendi. Birinci grup aile evinde kalan öğrencilerden oluşurken, diğer grup ise yatılı olarak kalan öğrencilerden oluşmaktaydı. Aile yanında kalan öğrencilere duyguları sorulduğun; kabalık, düşüncesizlik, bencillik hisettiklerini belirtmektedirler. Yatılı olarak kalan öğrenciler ise şaşkınlık, kaygı ve öfke duygularının ağır bastığını belirtmektedir. T. David Kemper, yaşam içerisinde insanların ilişkilerinde iki boyutta olduklarını belirtir, statü ve güç. Duygular, etkileşim sonucu bireylerin statülerini ve güçlerini değiştirerek ortaya çıktığını belirtti. Sosyolog Chris Lucerne'e göre ise duyguların rengi bulunmamaktadır. Kısaca iyi veya kötü diye bir duygu kavramı yoktur. Lucerne'nin teorisine göre duygular, iletişim kurmamızdaki en büyük yardımcımız arasında bulunmaktadır. Chris Lucerne ayrıca duygulara karşı hareketlerimi kontrol altında tutamadığımızı da belirtmektedir. Sosyolog Randall Collins ise duyguların sevgi, nefret, yaşama arzusu vb. konular için enerjimizi depolayan güç olarak tanımlamaktadır. Duygusal enerji çeşitli şekillerde eylemlere neden olur, flört etmek, ailece yemek yemek, organizasyonlara katılmak Collins'e göre duygusal enerjinin getirdikleridir. Dış bağlantılar Duygusal Kültür ve Kimlik (CEMİD) , , Kategori:Sosyoloji Kategori:Sosyoloji dalları Kategori:Sosyoloji kavramları Kategori:Sosyolojik terminoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri