Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Edebiyatın Sinemadaki İzleri

aysegulbozkurtrcsye

Well-known member
Katılım
26 Mayıs 2024
Mesajlar
1,023
Freud, rüyaları görselleşmiş sözcükler olarak yorumlarken, belki de Breton'un rüyaya en yakın sanat disiplini olarak gördüğü 'sinema' ve 'yazın' arasında dolaylı bir ilişki olduğunu ifade ediyordu. Edebi eserlerin ve onların görselleşmiş versiyonlarının bu tür bir ilişkinin etkisi altında olabileceğini söylemek yanlış olmaz, sanırım. Benim aklıma gelen başarılı ve başarısız uyarlamalardan dörderini sıralayayım:

İyi Olanlar:
- Jan Svankmajer, Lesson Faust (1994): Üç farklı Faust uyarlamasından oluşan bu film, klasik bir eseri veya eserleri sürrealist bir bakış açısıyla nasıl okuyabileceğimizi gösterdiği için başarılı sayılabilir.
- Victor Nieuwenhuijs, Venus in Furs (1994): Leopold von Sacher-Masoch'un aynı adlı romanından uyarlanan bu film, acının şiirini ve derinliğini görsel bir dille anlattığı için başarılıdır.
- Walerian Borowczyk, Love Rites (1987): Andre Pieyre de Mandalargues'ın 'Tout Disparaitra' romanından uyarlanan bu film, bedenin erotik yönlerini ustaca ele alıp yeniden yorumladığı için başarılıdır.
- Marco Ferreri, Tales of Ordinary Madness (1981): Bukowski'nin aynı adlı eserinden uyarlanan bu film, günlük yaşamı şairane bir anlatıma, beklenmedik bir trajediye ve sözcüklerin ötesine taşıyan bir yapım olduğu için başarılı sayılabilir.

Başarısız Olanlar:
- Jesus Franco, Marquis de Sade's Justine (1969): Sade'ın eserini ucuz bir şekilde yorumlayan bu film, karakterleri yetersiz ve romanın ruhunu yansıtamayan bir şekilde ele aldığı için başarısızdır.
- Michel Gondry, L'Écume des Jours (Mood Indigo) (2013): Boris Vian'ın eserini aşırı bir şekilde şekillendirip onu asıl ruhundan uzaklaştırarak renkli bir reklam filmine dönüştürdüğü için başarısızdır.
- Leos Carax, Polax (1999): Herman Melville'in 'Pierre, or the Ambiguities' adlı eserinden uyarlanan bu film, Melville'in derin psikolojik öğelerini zorlama bir şekilde masalsılaştırarak yapısız bir yapım haline getirdiği için başarısızdır.
- Christophe Honoré, Ma Mère (2004): Georges Bataille'ın eserini gereksiz bir şekilde pornografiye dönüştürdüğü, dengesiz bir senaryo ve zayıf oyunculuklarla filmi sekteye uğrattığı için başarısızdır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri