sağ|küçükresim|upright=0.82|Kaymaklı ekmek kadayıfı. Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Osmanlı mutfağında ilk olarak mirahor ekmeği ile yapılırdı. Osmanlı Mutfağındaki Ekmek Kadayıf Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de Ekmek kadayıfı olarak tarifi verilmiştir. Kaynakça Kategori:Afyonkarahisar mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki şerbetli tatlılar Kategori:Osmanlı mutfağındaki şerbetli tatlılar