Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Eliza Matsunaga: Suçun Perdesinde

ceydakaraxs2xc

Well-known member
Katılım
26 Mayıs 2024
Mesajlar
524
Eliza Matsunaga: Once Upon a Crime, suç ve adalet hakkındaki algılarımızı sorgulatan bir belgesel. Ancak, konuyu ilginç bir şekilde ele alıyor ve izleyicileri katilin bakış açısına çekiyor. Bu durum, izleyicileri suçlunun geçmişine ve yaşadığı travmalara empati duymaya teşvik ediyor. Ancak, burada bir sorun ortaya çıkıyor: Belgesel, suçlunun eylemlerini haklı çıkarmaya ve normalleştirmeye çalışıyor mu?

Bu belgesel, infaz hukukundaki değişimi ve cezalandırma yerine ıslahın önemini vurguluyor. Geçmişte öldürülen bir kişinin verimsizliği, şimdi öldürmemenin ve suçluları ıslah etmenin daha faydalı olduğu fikrine yol açmış. Ancak, bu durum suçlunun eylemlerini hafife almamıza neden olabiliyor. Belgesel, suçlunun trajik geçmişini ve zorlu hayat şartlarını göstererek empati kurmamızı istiyor. Ancak, bu empati bazen suçlunun eylemlerini haklı çıkarmaya ve mağdura empati duymamayı içerebiliyor.

Örneğin, belgesel izleyicileri, kadının kocasını öldürdüğü için çocuklarından kopmuş bir babanın acısını görmezden geliyor. Suçlunun çocukken yaşadığı istismar veya fakirliği vurgulayarak, suçunu hafifletmeye çalışıyoruz. Ancak, tacize uğramamış kadın var mıdır? Hepimiz ayrıcalıklı koşullarda mı büyüdük? Belgesel, bu soruları göz ardı ediyor ve izleyicileri suçluya sempati duymaya teşvik ediyor.

Ayrıca, psikolojik şiddetin fiziksel şiddetle aynı düzeyde ele alınması da sorunlu bir durum. Psikolojik şiddet gösteren biri ile birini öldüren birinin eylemleri eşdeğer midir? Herkesi anlamak zorunda mıyız? Dünya'nın bu "herkesi anlama" ve "normalleştirme" kültürü rahatsız edici olabilir. İnsanlar olarak, yaptıkları eylemlerle tanımlanırlar ve bu eylemlerin sonuçları da önemlidir. Travmaların veya burçların arkasına saklanarak şiddeti normalleştirmek, bir gün mağdur olabileceğimiz anlamına gelebilir.

Bu belgesel, suçlunun bakış açısını sunarken, izleyicileri mağdura empati duymamız konusunda başarısız oluyor. İnsanları anlamaya çalışmak yerine, ortalamaya uymaya odaklanmalıyız. Feminizm meselesine gelince, feminizme zarar veren şey, çalışmayı reddeden ve eskortluğa başvuran kadınlardır. Travmaların veya burçların arkasına saklanarak sorumluluklarından kaçıyorlar.

Eliza Matsunaga: Once Upon a Crime, suçun ardındaki hikayeleri ortaya çıkarmaya çalışan ilgi çekici bir belgesel. Ancak, suçluya sempati duymaya ve mağdura empati duymamayı teşvik eden anlatımı sorunlu. İnsanları anlamaya çalışmak yerine, eylemlerine ve ortalamaya uymaya odaklanmalıyız. Aksi takdirde, şiddetin mağduru biz olabiliriz.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri