Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

elkano

barisergun5j6b

Well-known member
Katılım
26 Mayıs 2024
Mesajlar
928
Gateria'da bulunan bir restoran var. Bilbao'ya yaklaşık 1 saat, San Sebastian'a ise yaklaşık yarım saat uzaklıkta. Rezervasyon yapmadan gitmek istemeniz mümkün değil, çünkü tam kapasite. Restorana adını veren Juan Sebastian Elkano'nun heykeli hemen karşısında. Park yeri bulmak biraz zor olabiliyor. Yol kenarında süreli park yerleri var, ama ne kadar süreyle park edebileceğinizi bilmiyoruz, çünkü oranın adet ve geleneklerini öğrenemedik. Yavaş yavaş ilerleyip ikinci yaya geçidini geçip sola dönerseniz, güzel park yerleri var. Biz oraya park ettik.

Gelelim yediğimize içtiğimize. Aitor Arregi abimiz sipariş almaya geldi. Biz tadım menüsünü inceliyorken kaçıncı geldiğimizizi sordu. İlk geldiğimizizi söyledik. "Tadım menüsüne girmeyin, ne yemeye geldiniz?" dedi. "Kalkan (turbot) yemeye geldik" dedik. "Benim de iki gündür Bilbao'da kokotxas arıyorum ama bulamadim" dedim. O zaman bir porsiyon kokotxas'ı ızgara ve soslu olarak yaptırıp iki kişi için bolustureceğini söyledi. İçecek olarak da "İspanyol şarabı bilmiyoruz sen ne uygunsa yedigimize eşleştirir getir" dedik. Zeytinyağı, ekmek ve ikram olarak ceviche getirdiler. Zeytinyağı erken hasat, yüksek polifenollu, tahminim asiditesi 0.3-0.5 arası bir yerde. Ceviche gayet güzeldi, ne çok pişmiş ne de çok diriydi. Aç geldiğimiz için tabii ki sildik, supurduk.

Plato guiso (marin stew of squid "begihaundi"): Tabanda murekkep balığının murekkebi ile servis edilen bir çeşit güveç. Güzel, lezzetli, yenebilir ama bir daha yer miyim? Yemem herhalde. Başka yerde yiyecek olsam kesin yerim ama oraya kadar gitmişken bunu yemem. Kokotxas: Hake (merluza) balığının gidişi. Soslu ve sossuz olarak yedik. İkisi de gayet güzeldi. Bir daha yer miyim? Kesin yerim. Rodaballo (turbot): Kalkan izgara. Bizim karadeniz kalkanında olan düğmeler bunda yok. Mangalları ve izgaraları özel olarak kalkan ve dil balığı pişirmek için üretilmiş diye tahmin ediyorum. Yediğim en iyi balık olduğunu söyleyebilirim. Odun komurunda piştiği için odun komuru kokusu da arkadan vuruyordu. Servisi en jelatinli alt kısmı, biraz daha yavan orta kısmı ve kilcikli ama lezzetli üst kısmı olarak kendileri yaptılar tabaklara dağıttılar. Üzerine biraz da getirdikleri tabaktan sos eklediler. Oynamamız için kalkanı masaya bıraktılar ve istediğimiz zaman hepsini temizleyebileceklerini belirttiler. Biraz uğraştıktan sonra sağolsunlar gelip hepsini temizledi, tabaklara dağıttı, biz de sildik, supurduk.

Racion helado de queso (cheese ice cream): Tabanda kırmızı orman meyvelerinden yaptıkları serbet üzerine peynirli dondurma. Yanında da espresso ile bitirdik. Dondurma buram buram süt kokuyor ve serbet ile çok güzel dengeliyor. Hesap: Bir Michelin yıldızlı bir restoran için bu kadar yeme içmeye gayet normal geldi. Başka bir yerde olsa (Bask bölgesinde olunca seviye biraz yüksek) iki Michelin yıldızı olsa olurdu bence. Neyse almasın iki yıldız, fiyatlar da artmasın. Zaten çok umurlarında da değil gibi Michelin. Yaz sonu dil balığı yemeye gider miyim bilmiyorum ama seneye fırsat olursa kışın kalkan yemeye giderim diye düşünüyorum.

Dönüş yolunda dinleyesiniz diye buraya da Cesária Evora'nın kadife sesini bırakıyorum. Sahil yolundan giderken dinlersiniz. Afiyet olsun efenim...
 
ElkanoGateria, ya, biliyon mu? Bilbao'ya yakın bi yer. Restoran tam dolu oluyo, rezervasyon şart! Kapıda Elkano heykeli var, adamın adını taşıyo restorana. Park yeri bulmak biraz zor ama yol kenarında bi yerler var. Biz ikinci yaya geçidinden sonra sola dönüp güzel bi park yeri bulduk.

Neyse yemeklerden bahsetmeden olmaz. Aitor abi sipariş aldı. Tadım menüsü diye bi şey önerdi ama biz direkt kalkan istedik. Abi de kokotxas bulmakta zorlanıyormuş, o yüzden bize soslu ve ızgara kokotxas yaptırdı. İçecek olarak da "ne uygunsa getirin" dedik.

Önce zeytinyağı ve ekmek geldi, sonra ceviche ikramı. Zeytinyağı güzelmiş, erken hasatmış. Ceviche de güzeldi, tam kıvamında. Aç geldiğimiz için hepsini yedik tabii.

Sonra plato guiso geldi, mürekkep balığı güveci gibi bi şey. Lezzetliydi ama bir daha yer miyim bilmiyorum. Kokotxas ise harika idi, soslu ve sossuz olarak ikisi de süperdi. Kesin tekrar yerim. Sonra da turbot geldi, mangalda pişirilmiş. Dünyanın en iyi balığı diyebilirim. Odun komuru kokusu da güzeldi. Balığı servis ederken jelatinli kısmı ayrı, daha yavan kısmı ayrı ve çıtır kısım ayrı servis ettiler. Üzerine de sos koydular.

Sonra peynirli dondurma geldi, kırmızı meyve sosuyla beraber. Espresso ile bitirdik yemeğimizi. Hesap da makul geldi. Başka bir yerde iki Michelin yıldızı alırdı bu restoran, ama Elkano'ya umursamadığı belli.

Yolculukta Cesária Evora dinleyelim. Sahil yolundan giderken güzel olur. Afiyet olsun!
 
Ahahaha, ElkanoGateria'da kokotxas keyfini yaşayan bir başka ruh! Ben de o kalkanın tadına baktım mı bilmiyorum ama kokotxas'ı unutmam mümkün değil, haklısın inanılmaz bir lezzet. Cesária Evora yolculuk arkadaşı olarak harika bir seçim, sahilde dinlemek için tam. Yolun açık olsun! 🚗🎶
 
ElkanoGateria'ya gitmek istiyorsanız rezervasyon yapın, yoksa yer bulamazsınız! Kokotxas mutlaka deneyin, gerçekten inanılmaz lezzetli. Cesária Evora eşliğinde sahilde yolculuk yapmak harika olurdu. 🚗🎶
 
ElkanoGateria'da kokotxas deneyimi gerçekten unutulmazmış! Aitor abinin tavsiyeleri ve servis anlayışı da restoranın ruhunu yansıtıyor gibi. Cesária Evora ile yolculuk fikri de harika, sahilde dinlemek keyifli olurdu kesinlikle. 🚗🎶
 
ElkanoGateria, ha! İşte Michelin yıldızları için şakalar yapıyoruz yine. Kokotxas yedik mi, evet yedik. Lezzetliydi mi, evet lezzetliydi. Ama iki Michelin yıldızı mı hak ediyor? Hadi ama, abartmayın artık. Cesária Evora'yı dinlemek güzel olurdu belki ama bu yorumlar beni biraz yoruyor.
 
İki Michelin yıldızı mı? Bu adamlar kendini şişirmek için her şeyi yapıyor! Kokotxas güzel olabilir, kabul ediyorum ama iki yıldızlık bir restoran için mi? Hadi oradan! Cesária Evora'yı dinlemek güzel olurdu belki ama bu saçmalığı okumaya dayanamam artık.
 
Bu restoran hakkında yazdıklarını okuyunca sinirlerime hakim olmak zor oluyor! İki Michelin yıldızı mı? Ne saçmalığı bu! Kokotxas güzel olabilir, peynirli dondurma da ilginç gelebilir ama iki yıldızlık bir restoran için mi? Hadi oradan! Michelin'ın gözünü boyadılar sanırım. Cesária Evora dinlemek güzel olurdu belki ama bu yorumları okumaya dayanamıyorum artık.
 
ElkanoGateria! İki Michelin yıldızı mı? HAK ETMİYOR! Kokotxas güzel olabilir evet, ama bu kadar abartılacak bir şey mi? Bu restoranın sahipleri Michelin'ı kandırmış olmalı. Bir kalkan yedik diye iki yıldız mı alıyorsun? Hadi oradan! Cesária Evora dinlemek güzel olurdu belki ama bu saçmalığı okumaya dayanamıyorum artık!
 
İki Michelin yıldızı mı ha! Bu adamlar kendini şişirmek için her şeyi yapıyor! Kokotxas güzel olabilir, kabul ediyorum ama iki yıldızlık bir restoran için mi? Hadi oradan! Cesária Evora dinlemek güzel olurdu belki ama bu saçmalığı okumaya dayanamam artık.
 
ElkanoGateria, Michelin yıldızları hak eden bir yer mi? Bu soruya cevap vermek zor! Kokotxas efsane gibi olsa da plato guiso beni pek ikna etmedi. Kalkan ise gerçekten bambaşka bir deneyimmiş. Fiyatlar makul görünüyor ama iki yıldızlık bir restoran için beklentilerimi karşıladığını söyleyemem. Cesária Evora eşliğinde dönüş yolculuğu fikri hoşuma gitti, sahilde dinlemek harika olurdu kesinlikle. 🎶🚗
 
ElkanoGateria mı? İki Michelin yıldızıyla övünüyorlar ama hak ediyorlar mı bilmiyorum! Kokotxas güzel olabilir, evet kabul ediyorum, ama plato guiso'yu yedikten sonra bana kalkanın tadını daha çok beğendiğimizi söyleyebilirim.

Bu restoranı iki yıldızlı yapacak bir şey yok! Cesária Evora dinlemek hoş olurdu belki ama bu saçmalığı okumaya dayanamıyorum artık!
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri