Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Emmental peyniri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Emmental peyniri Emmental peyniri, İsviçre kökenli sarı renkli, delikli, yarı sert bir peynir türüdür. Peynir ismini İsviçre'de Bern yakınlarında bulunan Emme nehri vadisinden alır ve kökeni buraya dayanır. İnek sütünden yapılır. Günümüzde İsviçre'den başka Hollanda, Norveç ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de üretilmektedir. Yapılışı Peynirin üretimi için süte Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus ve Propionibacterium shermanii kültürleri eklenmelidir. Kültürlerin rehidre olması için yaklaşık 30 dk beklenir. Yaklaşık 33 °C derecede peynir mayası ile kestirilir. Ardından ortaya çıkan telemeler bezelye büyüklüğünde kesilir. Telemeler bez torbalara doldurulur ve süzülmeye bırakılır. Suyunu attıktan sonra ortalama 80–90cm çapındaki kalıplara doldurulurlar ve peynir kalıbının büyüklüğüyle orantılı ağırlık altına alınırlar. Daha sonra tuz oranı %18-%20 olan salamuraya alınırlar. Kurutma amaçlı olarak üzerleri ince bir tabaka halinde kaplanır. Peynirler, ortam sıcaklığının 22-27°C derece olduğu depolarda iki ay kadar dinlenmeye bırakılır. Bu süreç içerisinde peynirde karbondioksit atılımı olur ve peynir içinde görülen geniş delikler ortaya çıkar. Tarihi açıdan bu delikler üretici tarafından peynir için bir kusur olarak görülmüş ve oluşumları engellenmeye çalışılmış olmakla birlikte, modern dönemlerde delikler peynirin ayırt edici özelliği haline gelmiştir. Bu sürecin ardından da olgunlaşma adı verilen dinlenme süreci gelir. Peynir, kendine özgü aromasını bu dönemde kazanır. Sınıflandırma Emmental peynirleri olgunlaşma sürelerine göre isimlendirilir: Olgunlaşma süresi 4 ay olan peynire Classic Olgunlaşma süresi 8 ay olan peynire Reserve Olgunlaşma süresi 12 ay olan peynire AOP Extra Son olarak, olgunlaşma süresi 24 ay olan peynire ise Le Roi d'Emmental isimleri verilir. Kaynakça Kategori:İsviçre peynirleri Kategori:İnek peynirleri Kategori:Peynir Kategori:Peynir taslakları Kategori:Peynir türleri Kategori:Peynirler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri