Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Emrah Safa Gürkan Hakkında Bilgi

EbruErdogan

Well-known member
Katılım
1 Mayıs 2024
Mesajlar
851
Emrah Safa Gürkan başlıklı içeriği aşağıdaki gibi özgün bir şekilde yeniden düzenledim:

Amerikan İç Savaşı hakkında tartışırken, 'kültürel uyumsuzluk' kavramından bahsediliyor, bunu anlamak güzel ama bence yanlış yapıyoruz. Amerika'nın eyaletlerini 'state'ler olarak adlandırmamız aslında doğru olanı, Amerikalıların yaptığı ise yanlış. Bu tür idari isimlendirmeler elbette bir geleneği ifade eder ve o gelenek kültürel olarak birçok şey anlatır, bu açıdan 'uyumsuzluk' tespiti doğru ve önemli, fakat bu durumun yönü ve derecesi de var. Yani ülkenin ismi "Amerika" olduğu için onların bu isimlendirmesi daha doğru olmuyor. Eyaletlere "state" demek, bu yerlerin bağımsız olduğunu zannetmelerine ve Amerika'da hala yaygın olan bir yanılsamanın devam etmesine hizmet ediyor. Bugün West Virginia bir eyalet değil mi mesela? Evet, yani 'state'. Yani orası bir 'devlet'. ESG hocanın argümanı da bu. West Virginia bugün, Amerika Birleşik Devletleri'ne (yani ABD'ye) rağmen içler acısı bir durumda olan, bağımsız olmayan bir yer. Bağımsız olsa, Unicef gibi yardım kuruluşlarının "aman çocuklar ölüyor" diye yardım etmeye çağıracağı ülkelerden biri olurdu. Burada bir 'devletlik' durumu yok. Dahası, West Virginia'nın bağımsız bir dış politikası, ordusu falan da yok. Diyelim ki eyalet vergisi var, o anlamda bir devlet fonksiyonu olsa da, merkezi bütçeden de destek alıyorlar. Altını çizerek belirteyim, 'merkezi' bütçe. İşte orada devlet var, diğerleri eyaletler.

Benzer şekilde, Amerikalıların 'city' diyerek ilçeyi kastetmeleri, idari birim ile yerleşim birimini konuşurken büyük bir karışıklığa sebep oluyor. Mahalle veya semt dediğiniz yerlerin adı 'şehir' olunca, siz "kuzenim farklı bir şehirde yaşıyor" dediğinizde Amerikalı yan semti anlıyor, halbuki sizin kastettiğiniz şey "kuzenim Adana'da yaşıyor, hırsızlar bisikletini çalmış" gibi bir şey. Yani kültürel uyumsuzluk var ama, 'biz Amerika'nın ayrı devletler olduğunu algılayamıyoruz' demek değil. Bağımsız olmadıklarını, tipik bir ulus devlette yaşadıklarını algılayamayıp hala Avrupa Birliği gibi bir yapıda olduklarını inatla sürdürenler Amerikalılar. Türkiye de benzer bir şey yaptı mesela, merkez ilçenin ismi ile ilin ismi arasındaki farklılık gibi. İl ismi, yerleşim biriminin adı gibi kullanılmaya başladı. Kimse artık "İzmit" demiyor, herkes "Kocaeli" diyor mesela. Oysa İzmit yaklaşık 2000 yıldır orası. Yanlış yapılan şu; takımlar kurulurken, şehrin takımı yerine ilin takımı gibi isimler seçildi (1960'lar). Bu yüzden İzmit Spor yerine Kocaeli Spor, Adapazarı Spor yerine Sakaryaspor, Antakya Spor yerine Hatayspor gibi isimler var.

Yabancı birisi (mesela bir İngiliz) gelip "Kocaelispor diye bir takım mı olur? Yoksa Doğu Marmaraspor mu olsun?" diyebilir, biz de ona "sende 'kültürel uyumsuzluk' var kardeş" diyemeyiz. Çünkü işi yanlış anlayan biziz. Takımın adının Türkler tarafından konulması, onun doğru olduğunu göstermiyor. İşte bu yüzden Amerikalıların eyaletlerine 'devlet' demesi, onların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. Bu durumun (bu yanılsamanın), silah kısıtlamalarından suça kadar birçok yerde etkili olduğunu da görmekteyiz. Bu sadece soyut bir edebi tartışma değil.

Umuyorum ki bu düzenleme istediğiniz şekilde olmuştur. Eğer başka bir konu veya düzenleme yapmamı istiyorsanız lütfen belirtin.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri