Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Emsalinur Kadınefendi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Emsalinur Kadınefendi (y. 1866 - y. 1950), II. Abdülhamid'in yedinci eşi. İlk yılları Emsalinur Kadınefendi, Abhazya'da doğdu. Babası, Abhazyalı Ömer Bey ve annesi Selime Hanım'dır. Kendisinden sekiz yaş küçük Tesrid Hanım adında bir kız kardeşi vardı. Kızkardeşi Tesrid Hanım, 1894 yılında Abdülmecid'in torunu ve Burhaneddin Efendi'nin oğlu olan İbrahim Tevfik Efendi ile evlendi. Rus-Türk Savaşı (1877-1878) sırasında ailesi Sapanca'ya yerleşti. Daha sonra babası, kızkardeşi Tesrid Hanım ile birlikte saray haremine gönderilmek üzere İstanbul'a götürüldü. Burada Osmanlı saray geleneğine göre adı Emsalinur olarak değiştirildi. Evlilik Emsalinur, 20 Kasım 1885'te Yıldız Sarayı'nda II. Abdülhamid ile evlendi. "Altıncı Kadınefendi" unvanı aldı. Evlendikten bir yıl sonra, 30 Kasım 1886'da tek çocuğu Şadiye Sultan'ı doğurdu. 1895'te "Beşinci Kadınefendi" unvanına yükseldi. II. Abdülhamid, 1900 yılında Nişantaşı'nda bir köşk hediye etti. 1901'de "Dördüncü Kadınefendi" unvanı aldı. 1907'de Sarpanca, Kırkpınar'da bir cami yaptırdı. 27 Nisan 1909'da II. Abdülhamid tahttan indirilip Selanik'e sürgüne gönderilmesine rağmen Emsalinur, Selanik'e gitmedi ve İstanbul'da kaldı. Selanik, 1912'de Yunanistan topraklarına kaldıktan sonra II. Abdülhamid, İstanbul'a dönmüş ve Beylerbeyi Sarayı'na yerleşmiştir. Nihayetinde II. Abdülhamid, 1918'de ölmüştür. Dulluk ve Ölüm 1924'te İmparatorluk ailesi sürgüne gönderildi. Emsalinur kızı ile birlikte Paris'e gitti. Ancak birkaç yıl orada kaldıktan sonra İstanbul'a döndü. Burada kızının Nişantaşı'ndaki konağına yerleşti. 1934 yılında Soyadı Kanunu gereğince "Kaya" soyadını aldı. Emsalinur, oturduğu konak 1948 yılında Maliye Bakanlığı tarafından satıldıktan sonra, torununun Erenköy'de bulunan ve "Galip Paşa Köşkü" adıyla anılan konağına yerleşti. Ancak bu köşk 1948'de dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'e de satılınca Emsalinur evsiz kaldı. Hükümet'in ona tahsis ettiği aylık 100 liradan başka bir geliri olmadığı için ev kiralamasının imkanı yoktu. Emsalinur Kadın, Sabiha Gökçen'e tahsis edilen Beşiktaş'ta Milli Emlak'a ait evde "kiracı" olarak kalmasına izin verilmesini istiyordu. Cumhurbaşkanlığı dilekçeyi 6 Nisan 1948'de Başbakanlığa, birkaç gün sonra da Başbakanlık Maliye Bakanlığı'na devretti. Başbakanlık, Emsalinur'un durumunu araştırmasını ve gerçekten yardıma ihtiyacı varsa Milli Emlak binalarından birinde oturmasına izin verilmesini istedi. Emsalinur Kadınefendi 1950'da seksen dört yaşında öldü ve Yahya Efendi Mezarlığı'na gömüldü. Ayrıca bakınız Osmanlı padişah eşleri listesi Harem (Osmanlı İmparatorluğu) Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Osmanlı padişah eşleri Kategori:19. yüzyılda Osmanlılar Kategori:19. yüzyıl kadınları Kategori:20. yüzyıl kadınları Kategori:1950 yılında ölenler Kategori:1866 doğumlular
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri