Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Eritilmiş içyağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Domuz iç yağlarından elde edilmiş Eritilmiş iç yağ. Eritilmiş içyağı, hayvanların iç yağlarının işlenmesiyle elde edilebilen bir hayvansal yağ türüdür. Yapılarının uygunluğundan dolayı genel itibarıyla eriitilmiş iç yağlar domuz ya da kaz iç yağından üretilmektedir. Bu işlem için sığır iç yağı kullanılmamaktadır, çünkü büyükbaş hayvanların iç yağları daha yüksek bir erime noktasına sahiptir. Bu yüzden bu tür hayvanların iç yağlarına don yağı denilir. [[Dosya:Gaenseschmalz-1.jpg|küçükresim|Kazlar'dan elde edilmiş yağlardan yapılmış Eritilmiş iç yağ.]] Erimiş iç yağı elde etmek için tütsülenmemiş domuz pastırması ya da kazın iç yağları alınır ve belirli bir derecede kızartılır. Endüstriyel üretimde farklı yollar izlenilmektedir. Bu tür üretimlerde yağ bakımından zengin olan et parçaları alınarak küçük küçük doğranır ve iki farklı şekilde eritilmiş iç yağı elde edilir. Birinci yöntem kuru üretim yöntemidir. Bu yöntemle yağ bakımından zengin ve doğranmış et parçacıkları kuru bir ortamda eritilir. Bu işlem için vakumla güçlendirilmiş basınçlı kazanlar ya da düşük bir sıcaklık altılnda ve sürekli karıştırıcı özelliği olan kazanlar kullanılmaktadır. Diğer bir yöntem ise ıslak üretim biçimidir. Bu yöntemle iç yağlar basınç altında ve sıcak su buharının yardımıyla eritilir. Son olarak iç yağ, filitreleme ve süzme işlemlerinden geçirilir. Üretim esnasında iç yağlarının yapısındaki su ve proteinler çıkarıldığı için uzun süre bozulmadan saklanabilirler. Saklama koşulları olarak karanlık ve serin yerler terzih edilmelidir. Bunun yanında ete sürüldüğünde etin havayla olan temasını kestiğinden kurtulmuş etin uzun süre bazulmadan saklanması için koruma maddesi olarak da kullanılabilir. Erimiş iç yağların yoğun aromasından dolayı genellikle yemeklere tat vermek amacıyla diğer yağlarla beraber kullanılmaktadır. Geleneksel Alman mutfağında mutfağında pastaların tadını artırmak için pasta hamurunun yapısına da katılmaktadır. Kimyasal yapısı [[Dosya:Fat structural formulae V3.svg|küçükresim|Erimiş iç yağların genel kimyasal formülü. Burada R, R ve R olarak işaretlenenler ya Alkil- kalıntıları (%40) ya da Alken-kalıntılarıdır (%60) ve bu kalıntılar genellikle tekli bir karbon atomu sayısına sahiptirler. Erimiş iç yağlar diğer birçok yağda olduğu gibi farklı Gliserin’in Triester karışımından oluşur.]] Erimiş iç yağlar yapısında doymuş ve doymamış yağ asitlerini barındıran Trigliserit’lerden oluşmaktadır. Doymamış yağ asitleri yapsındaki yağ asitlerinin %60’ lık bir oranla doymuş yağ asitlerinden daha fazla bulunmaktadır. Ayrıca bu %60’lık kısmın %10’u ise çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Kaynakça Kategori:Hayvansal yağlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri