Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ermeni Operası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ermeni operası, Ermenistan'daki veya Ermeni bestecilere ait opera sanatıdır. Ermeni opera geleneğinin kurucusu İstanbul'da doğmuş ve Verdi'nin büyük bir hayranına dönüştüğü Milano'da müzik eğitimi almış Dikran Çuhacıyan'dır. Siyasi ve müziksel anlamda milliyetçi olan Çuhacıyan, Batı ve Ermeni etkilerini çalışmalarında birleştirmiştir. Arshak Erkrord adlı operası ilk Ermeni operası sayılır. 1868'de yazılmış olsa da gösterimi için 1945 yılına kadar beklemesi gerekmiştir. Librettosu Tovmas Terziyan tarafından yazılıp 4. yy kralı Arşak'ın hayatından esinlenmiştir. Çuhacıyan'ın diğer eserleri Gogol'un aynı adlı eserine dayanan Arifi hardahutyune (Hükümet Müfettişi), Türkçe yazılıp İstanbul'da gösterilen Kyose Kyohva (Kelleşen Yaşlı), Ledebidj (Bezelye Satıcısı) ve Indianadır. Ermeni operasının diğer bir önemli yazarı ise Rusya Ermenistanı ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde yaşayan Armen Tigran Tigranyan'dır (1878-1950). Ermeni kırsalında geçen Anuş adlı eserini 1912'de yazmış, ilk kez Gümrü'de gösterilmişse de Ermenistan Ulusal Opera ve Tiyatrosu'nda profesyonel anlamda ilk kez sahnelenmesi için 1935 yılını beklemesi gerekmiştir. Bu eser Tigranyan'ın son operası David Bek (1950) gibi yoğun biçimde geleneksel müzik içermektedir. Adını ulusal bir kahramandan alan eser 18. yüzyıl'da geçer ve Ermeniler ve Safeviler arasındaki mücadeleyi konu alır. Diğer önemli Ermeni opera yazarları Aleksander Spendiyaryan ve Haro Stepanyan'dır. Kaynakça Donald Grout A Short History of Opera (Columbia University Press, 4. basım, 2003) Kategori:Opera Kategori:Ermeni müziği
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri