Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Eski Tatarca

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Eski Tatarca ( imlâsı: يسكى تاتار تلى, Tatar: İske Tatar Tele, иске татар теле Volga Türkçesi; Başkurtça; Урал-Волга буйы төрки теле), Orta Çağ'dan 19. yüzyıla kadar Volga-Ural bölgesindeki bazı etnik gruplar (Tatarlar ve diğerleri) tarafından kullanılan edebi bir dildi. Eski Tatarca, Kıpçak (veya Kuzeybatı) Türk dilleri grubunun bir üyesidir. Ancak kısmen eski Bulgar diline dayanmaktadır (Eski Tatar'da Qol Ghali tarafından yazıldığı düşünülen ilk şiir, Volga Bulgaristan'ın dönemine kadar uzanır). Birçok Farsça ve Arapça söz içeriyordu. Yazılı biçiminde dil, Kıpçak grubunun farklı Türk dillerini konuşan farklı etnik gruplar arasında aynı şekilde idi. Ancak telaffuz bir halktan diğerine farklılık gösteriyordu ve konuşma diline yakındı. Bu durum yazı biçimini farklı diller için evrensel hale getirdi. Bu evrensel kullanımın temel nedeni, Kıpçak grubu dilleri arasındaki temel fark alanının, Arap yazısı tarafından kullanılmayan ünlülerin telaffuzunu içermesidir. Dil önceleri Arap yazısını ve daha sonra onun varyantı olan İske imlâ'yı kullandı. Eski Tatar Dili, İdel-Ural şiir ve edebiyatının bir dilidir. Osmanlı Türkçesi, Azeri, Kıpçak, Uygur ve Çağatayca ile birlikte Orta Çağ'da kullanılan tek Türk edebi dilleriydi. İlk Tatar gazetesinin, o zamana kadar yalnızca sözlü olarak kullanılan modern Tatar dilinde yayınlanmaya başladığı 1905 yılına kadar yayıncılıkta aktif olarak kullanıldı. Kaynakça Okuma Ayrıca bakınız Türkçe Başkurt dili Tatar dili Kategori:Avrupa kökenli ölü diller Kategori:Tatarca Kategori:Türk dilleri Kategori:Eklemeli diller Kategori:Dil aileleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri